Inspekce testovala tvaroh a čokoládu. Většina výrobků obstála

Skoro všechny testované bílé tvarohy a hořké čokolády obstály v šetření potravinářské inspekce. Ani jeden z prověřovaných výrobků neměl závažné vady v kvalitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoláda

Čokoláda | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Ginny

Jen jeden tvaroh nesplnil deklarovaný podíl sušiny a jeden měl špatně označení obsahu sušiny, upřesnil Miroslav Koberna z potravinářské komory:

„Osobně bych ta pochybení, které tam byly, nepovažoval za zásadní. Jsou to chyby ve značení nebo odchylkách v obsahu sušiny, což už bychom mohli považovat za klamání spotřebitele. Jsou to chyby, které jsou napravitelné a nejsou zásadní. Jinak si myslím, že ty výrobky nedopadly špatně.“

I hořké čokolády na českém trhu jsou kvalitní, potvrdily testy inspekce. Logicky lépe dopadly výrobky s vyšším obsahem kakaové sušiny.

Podle Koberny by do budoucna bylo lepší striktně oddělit kakaové pochoutky od skutečných čokolád:

„Můj osobní názor je, že by se mělo postupovat jako u mléčných výrobků a mléčných náhrad. To jsou ty alternativy z palmového oleje, kde je zakázáno je prodávat na stejném místě jako mléčné výrobky. Čili je otázka, jestli by čokoládové výrobky, které čokoládou nejsou, neměly být prodávány odděleně od čokoládových výrobků, aby v tom měl spotřebitel jasno.“

Potravinářská komora i inspekce mají pro spotřebitele jasné doporučení. Nakupující by se měl vždy při nákupu čokolády zajímat, zda je na obalu napsané slovo čokoláda a jaký má obsah kakaové sušiny.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme