Rukavice nejsou o moc bezpečnější než řádné mytí rukou, říká virolog

Nástup teplejšího počasí může šíření koronaviru zbrzdit, záleží ale i na prostředí, kde se člověk pohybuje. Ochranné prostředky někdy dodávají falešný pocit bezpečí, pokud je lidé nepoužívají správně. V rozhovoru to řekl virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mytí rukou, čistota (ilustrační foto)

„Není to o moc bezpečnější, než když si budete mýt ruce,“ porovnává virolog řádnou hygienu s nošením rukavic. | Foto: jackmac34/CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Zároveň upozornil, že i rukavice mají svá úskalí. Jednak jsou teď nedostatkové, a hlavně je třeba mít na paměti, že s nimi nemůžeme osahat kde co a pak se třeba dotknout oka, kudy se virus dokáže přenést přes sliznici, uvedl vědec.

Rukavice podle Ivana Hirsche vyvolávají falešný pocit bezpečí i u některých profesionálů, kteří pracují v infekčním prostředí.. A stávají se tak nebezpečnými, protože člověk bez rukavic si dává větší pozor, čeho se dotkne. Takže bych doporučil používat jednorázové rukavice a ty pak vyhazovat, případně omýt alkoholovým roztokem, který funguje dobře. Ale není to o moc bezpečnější, než když si budete mýt ruce, zdůraznil vědec.

Zabalené pečivo a jednorázové rukavice při vstupu. Potravinové řetězce zavedly přísnější pravidla

Číst článek

Ohledně studie čínských vědců z univerzit Čching-chua a Beihang, podle které by nástup teplého počasí mohl zbrzdit šíření koronaviru, Hirsch uvedl, že kapénky na slunci rychleji vyschnou, v nákupních střediscích a dalších prostorech se však teplota příliš nemění. To, co se však změní, bude to, že když člověk například zakašle venku, tak se virus rychleji zneaktivní. A protože virus se venku přenáší velmi často, tak i vevnitř pak může být méně nakažených a může to mít dopad, uvedl virolog.

Světová zdravotnická organizace (WHO) i další zdravotnické instituce zdůraznily, že klíčové při snaze omezit šíření nemoci COVID-19 je důkladné mytí rukou i dezinfekce často používaných ploch. Podle doporučení Státního zdravotního ústavu je lepší ohřívat nebalené pečivo dvě minuty na 70 stupňů Celsia, už 65 stupňů Celsia virus rychle zabíjí. Některé obchody v Česku prodej nebaleného pečiva omezily, další nabádají zákazníky, aby nabírali pečivo právě s pomocí jednorázových rukavic.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme