Pardubický perník chce získat evropskou ochrannou známku
Po štramberských uších a hořických trubičkách má šanci na získání evropské ochrany pardubický perník. Známka spojená s místem původu živnostníkům zaručuje, že oblíbenou pochoutku nesmí v Evropské unii vyrábět nikdo jiný. Zatím tento titul užívá sedm produktů.
Perníky se na východě Čech vyrábí už od středověku. Teď se označení pardubický objevuje i na výrobcích ze sousedního Polska.
Iniciativu perníkářů podporuje i kraj. Náměstek pardubického hejtman Roman Línek si tak od ochranné známky slibuje hlavně ekonomický přínos.
"Pokud se nám to podaří, stejně jako se to prvním povedlo štramberským uším, dokážeme ochránit tento zeměpisný název pouze pro výrobky, které vznikají v Pardubicích a okolí, takže na tom můžeme jedině vydělat," uvedl Línek.
V Pardubicích peče perník šest firem, z toho čtyři vyrábí ručně zdobený perník, zbylé dodávají pomocí strojní technologie plněný perník. Pokud žádní výrobci nepodají proti snaze pardubických námitky, mohl by perník získat ochranou známku na podzim.
Jiná pochoutka - štramberské uši - čekaly na ochranou známku tři roky. Starostka Štramberku Věra Michnová vysvětluje, kdo teď může tuto pochutinu vyrábět. "Existuje smlouva, kterou všichni podepsali a dohodli se tak, aby žádní cizí lidé, kteří nesplňují podmínky, to znamená nebydlí deset let ve Štramberku a nemají tady provozovnu, aby toho nemohli zneužívat," řekl Michnová.
Výhledově Evropská komise posoudí žádost na ochranu třeboňského kapra, olomouckých tvarůžků, karlovarských oplatků nebo nošovického kysaného zelí.