Z váhy putují jablka do drtičky. „Potom, co se jablka nadrtí, je připravíme do formy, do plátna, a putují do lisu, kde na ně tlačíme silou až přibližně deset tun, máme tím poměrně slušnou výtěžnost.“
Moštárny na Vysočině mají v těchto dnech plno práce. Lidé z celého kraje mají dost jablek a také chuť na čerstvý mošt. Moštárnu a palírnu ve Smrčné u Jihlavy provozuje Vladimír Filip. Hlavně proto, že ho to baví – vydělat se prý na moštování nedá.
Letošní úroda jablek nebyla pro zahrádkáře moc příznivá. Jablka nejsou moc kvalitní, a tak se namísto skladování raději lisují. V obchodě přijde mošt na desítky korun, sadaři zaplatí v moštárně několikanásobně méně. Zpravidla je jeden litr stojí od tří do šesti korun a potřebují k němu zhruba dva kilogramy jablek.
Moštárny na Vysočině nestíhají. V některých částech regionu je úroda jablek vysoká a lidé chtějí mít stoprocentně přírodní šťávu. Přesčas tak pracují například zahrádkáři v moštárně ve Vyskytné nad Jihlavou.