Ochutnala jsem terrinu z divokého králíka a pečenou koroptev. Při jídle mi neustále vrtala hlavou otázka: Proč Češi konzumují zvěřinu tak málo, když představuje jak kvalitní, tak chutnou surovinu?
Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitickým onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny.
Luboš Sedláček si odváží srnku, která má necelých 11 kilogramů. Rozporcovat si ji musí sám. „Je s tím trošku víc práce. Ale je to zase vykoupeno tím, že to není tak drahé,“ těší ho.
Vyšší náklady komplikují organizaci maturitních plesů, píše Deník. A většina lékařů pravidelně nevyužívá elektronický lékový záznam pacientů, upozorňuje Právo. Více ve výběru z médií Radiožurnálu.
Naprostá většina myslivců v Česku má myslivost jako svůj koníček. Kvůli zákazům společenských akcí – plesů, výstav i takzvaných posledních lečí – přišly spolky o důležité příjmy.
V českém tisku se v pátek dočtete, že Čeští vojáci budou pomáhat s údržbou lesů. Podle Deníku N ale nasazení členů armády na nevojenské úkoly v něčem připomíná dobu základní vojenské služby.
Ve středečním výběru z médií se dočtete, že hackeři zaútočili i na ministerstvo vnitra. Píší to Lidové noviny. Policie podle Práva loni trestně stíhala 142 příslušníků bezpečnostních sborů.
O přízeň návštěvníků světové výstavy EXPO 2015 v Miláně se bude ucházet i česká kuchyně. Vzhledem k tématu - Uživit planetu, energie pro život - bude gastronomie hrát na výstavě ještě větší roli než obvykle. Organizátoři očekávají, že EXPO přivede do Milána 20 milionů návštěvníků, většina z nich budou Italové. Tradiční českou kuchyni jim představí restaurace společnosti Artea-IGC, která vyhrála výběrové řízení.
Pytláci využívají nedostatku zvěřiny na českém trhu. Restaurace ale jídlem z nelegálně ulovené zvěřiny můžou ohrozit zdraví zákazníka, varují odborníci. Maso totiž neprojde veterinární kontrolou, která by odhalila případné nemoci a parazity, z nichž například svalovec může člověka i zabít.