Je Světový den bez tabáku. V Česku si tuto drogu neodepře asi třetina dospělých
Asi třetina dospělých lidí v Česku kouří. Se zlozvykem končí stále víc starších mužů, naopak častěji začínají mladší ženy. Takové trendy ukazují nové statistiky. Dnes je Světový den bez tabáku.
Mezi mladými od 18 do 22 let kouří víc než polovina lidí. Také proto se ministerstvo zdravotnictví chystá jít v červnu na vládu se zákonem, který zakazuje kouření v restauracích.
„My tady chceme ve veřejné sféře vytvořit jednoznačné nekuřácké prostředí a domníváme se, že ty restaurace, přestože to jsou privátní podniky, tak do veřejné sféry patří. Tohle jsou přesně ty momenty, které ty mladé lidi přitahují ke kouření,“ řekl ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger.
Zákaz kouření v restauracích by chránil i personál. Jak upozornil profesor Pavel Pafko, který operuje pacienty s rakovinou plic, i pasivní kouření je nebezpečné.
O připravovaném zákoně zakazujícím kouření v restauracích, ale i na dětských hřištích, diskutovali ve vysílání Českého rozhlasu Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu, prezident Asociace hotelů a restaurací.
„Záleží na době expozice. Jakmile pracujete v pracovním prostředí, kde se kouří, tak se počítá, že po dvaceti letech v takovém prostředí stoupá pravděpodobnost, že dostanete rakovinu plic asi na osmnáctinásobek, než když pracujete v prostředí, kde se nekouří. A po čtyřiceti letech práce to riziko stoupá o 60 procent,“ uvedl Pafko.
Jeho slova potvrzuje Jiří Jeřábek z iniciativy Česko bez kouře a připomíná, že v pohostinství je zaměstnáno 100 tisíc lidí, kteří jako jediní v republice nemají zákonné právo na nekuřácké pracovní prostředí.
„I kouření by mělo být součástí hygienických opatření, které mají zlepšit zdravotní situaci obyvatelstva,“ vysvětluje Jeřábek.
Osud novely je však nejistý. Řada zákonodárců z ODS je proti ní. Podle nich zasahuje do soukromého podnikání. Podobně argumentuje také Asociace hotelů a restaurací.
Veřejnost chce restaurace bez cigaret
Veřejnost na to ovšem nahlíží jinak, až čtyři pětiny Čechů si myslí, že stát má zajišťovat regulaci kouření. Z průzkumů rovněž vyplývá, že obdobné procento dotázaných by uvítalo zákaz kouření v restauracích.
„Jsme připraveni v průběhu června návrh zákona do vlády poslat, možná i s variantami, ať vláda rozhodne,“ říká Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu.
Hoteliéři a restauratéři se přitom brání, že stávající legislativa, která počítá s možností odděleného kuřáckého prostoru, je postačující. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek vidí problém na straně státu, nikoli podniků.
Poláci si na zákaz kouření v kavárnách zvykli. Po skoro třech letech ho chválí většina z nich
Číst článek
„Pokud někde vzniká problém, tak je to nedostatečnou kontrolou ze strany ministerstva zdravotnictví a kontrolních orgánu,“ říká Stárek. Kdyby se zákon podle jeho slov důsledně kontroloval, nebylo by nutné zavádět nová opatření v podobě úplného celoplošného zákazu.
Nejnovější průzkumy uvádějí, že 60 procent restaurací, kde se podávají teplé pokrmy, má buď úplně nekuřácké prostředí, nebo disponuje prostory oddělenými pro kuřáky. Studie Asociace hotelů a restaurací uvádějí až 80 procent hotelů a ubytovacích zařízení.