Sůl tlumí odpověď na stres
Všechny ty přesolené pochoutky v barech způsobují víc než jen žízeň. Podle nové studie také tlumí sociální stres.
Výzkumníci z Cincinnatské univerzity demonstrovali, že zvýšená hladina chloridu sodného alias kuchyňské soli otupuje přirozenou reakci organismu na stres. Vědci pokusné potkany dehydrovali podáváním soli a pak je vystavili stresové situaci. Ve srovnání s kontrolní skupinou vylučovali „přesolení“ potkani méně stresových hormonů a reakce jejich kardiovaskulárního systému byla slabší. Krevní tlak a srdeční frekvence při stresu nevylétly vzhůru tak jako u potkanů s normální hladinou sodíku a také návrat do klidového stavu probíhal rychleji.
Zkoumání potkaních mozků a vzorků krve ukázalo, že stejný hormon, který v ledvinách kompenzuje dehydrataci, zároveň tlumí odpověď mozku na stres. Zvýšená hladina sodíku neboli hypernatremie potlačuje uvolňování stresového hormonu angiotensinu II a zároveň zvyšuje sekreci anti-stresového hormonu oxytocinu. Vědci se nyní chtějí zaměřit na otázku, jak se tyto hormony podílejí na nemocech, jako jsou sociálně úzkostná porucha nebo autismus, který některé studie spojují s nedostatkem oxytocinu.
Zdroj: University of Cincinnati Academic Health Center, Journal of Neuroscience