Německá ekonomika ve 2. čtvrtletí zpomalila růst na 0,3 procenta

Německá ekonomika ztrácí na dynamice. Sérii makrodat, která na tuto skutečnost poukazovala, dnes potvrdily výsledky hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku. HDP zpomalilo svůj růst na 0,3 procenta. V prvních třech měsících přitom německá ekonomika rostla půlprocentním tempem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Podle hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny Jana Bureše jsou sice dnes zveřejněná čísla o něco lepší, než trh očekával, avšak na německé ekonomice je patrné, že z růstu v prvním čtvrtletí zpomaluje.

„A předstihové indikátory ukazují, že bude pravděpodobně dál zpomalovat. Takže vyhlídky nejsou nijak radostné, ovšem ta realita řekněme druhého kvartálu nebyla tak špatná, jak se investoři báli,“ konstatoval Bureš ve Světě o osmé.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali, že bude německý pokles ekonomiky ještě strmější. O to, že se tyto chmurnější scénáře nenaplnily, se podle Jana Bureše postarala především domácí spotřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj německé ekonomiky ve II. kvartále komentoval ve Světě o osmé hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Domnívám se, že domácnosti v Německu těží z rekordně nízké nezaměstnanosti, a domácí spotřeba pravděpodobně po slabém začátku roku ve druhém kvartále zaznamenala trošku úspěšnější růst. Ale zatím je to pouze spekulace, protože máme v ruce předběžná čísla, první odhady a bez dodatečné struktury,“ uvedl hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Znatelně horší čísla ale Bureš očekává v případě českého hrubého domácího produktu za druhý kvartál, protože Česká republika na rozdíl od Německa čelí daleko tvrdšímu propadu domácí poptávky.

„Naše nezaměstnanost je z hlediska českých historických standardů pořád hodně vysoko a současně i vlivem úsporných opatření vlády u nás poměrně prudce klesají reálné výdaje řady domácností. A to přispívá k rekordnímu propadu soukromé spotřeby,“ vysvětlil Bureš.

Své HDP reportovala dnes i Francie. Růst její ekonomiky je na nule. Podle Bureše se stejně jako v případě Německa jedná o ‚lehce pozitivní překvapení‘, nicméně se podle něj ukazuje, že i jádro eurozóny je zasaženo zpomalením a přelévají se na něj problémy periferních ekonomik.

„Bude to bezesporu vidět ve slabších exportech do jižních zemí evropské měnové unie, až bude zveřejněna struktura těch čísel,“ poznamenal hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Marika Táborská, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme