Ať zmrazené nebo čerstvé, pečivo nejspíš podraží. Může za to neúroda
Žně jsou v plném proudu, sklizeno je už téměř 23 procent celkové úrody. Po prvních náznacích, že bude úroda horší než loni, přicházejí zpřesňující informace. Zatímco loni byl touto dobou průměrný výnos ze sklizených ploch 5,6 tuny na hektar, letos jsou to 4,3 tuny na hektar. Vyplývá to ze žňového zpravodajství, které poskytuje Agrární komora České republiky.
„Díky počasí se nám daří sklízet poměrně dobře obilí, které je v dobré kvalitě, ale skutečně hektarové výnosy, které letos máme, jsou menší a my předpokládáme, že to bude asi minus 20 procent,“ upřesňuje viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.
Nejméně výnosné sklizně tak mohou očekávat letos hlavně v jihomoravských okresech – Znojmo, Břeclav, Hodonín, Brno-venkov a část Uherského Hradiště. V českých krajích pak špatná sklizeň čeká také Rakovnicko. Na polích se špatné počasí projeví především na pšenici, ale také třeba na řepce.
Nižší sklizeň se tak projeví i na cenách potravin. „Situace je v tuto chvíli značně nepřehledná. Ale co víme určitě, tak sklizeň obilovin v celé Evropě, a skoro v celém světě bude nižší než v roce loňském. Na to samozřejmě reagují ceny na burzách. A ty jdou nahoru,“ říká Šnejdrla.
Dá se podle něj tedy předpokládat, že tento vývoj bude mít negativní dopad na ceny pečiva na českém trhu. „Předpokládáme, že by nárůst mohl být o 7 až 10 procent,“ odhaduje viceprezident Agrární komory.