Boj o kontrolu nad francouzským Atosem končí. Firma dala přednost konkurenci před Křetínským

Zadlužená francouzská společnost Atos přijala nabídku na restrukturalizaci svého dluhu od konsorcia vedeného jejím hlavním investorem Davidem Layanim. Firma to v úterý uvedla na svém webu. Layaniho nabídku tak upřednostnila před návrhem českého miliardáře Daniela Křetínského. Křetínského skupina v souvislosti s rozhodnutím vybranému investorovi pogratulovala.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský na konferenci SHIFTS23

Daniel Křetínský se v posledních měsících dvakrát pokusil získat nad firmou kontrolu (archivní foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Layaniho společnost Onepoint bojovala o kontrolu nad Atosem, který zajišťuje komunikaci pro francouzskou armádu, několik měsíců.

Křetínský může koupit britskou poštu. Její mateřská společnost souhlasila s nabídkou na převzetí

Číst článek

Chce se soustředit na udržení Atosu pod francouzskou kontrolou, zachování pracovních míst a majetku. Vyjádření Křetínského se zatím nepodařilo získat.

Onepoint je největším akcionářem Atosu, v podniku drží jedenáct procent. Layani spolu s partnerskou investiční společností Butler Industries nabídl 250 milionů eur (6,2 miliardy Kč) nového vlastního kapitálu a 1,5 miliardy eur nového dluhu, včetně 300 milionů v bankovních zárukách.

Upravené nabídky

Jeho nabídka podle agentury Reuters masivně rozředí stávající akcionáře.

„Vzniklo řešení, které je v souladu se zájmy zainteresovaných stran společnosti, zejména našich zaměstnanců a klientů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Atos Jean-Pierre Mustier.

Rozhodnutí o restrukturalizaci padlo na poslední chvíli o týden později, než se původně plánovalo. Realizovat se podle firmy začne v červenci.

Konsorcium kolem českého podnikatele předložilo ještě minulý týden upravený návrh na záchranu Atosu. S upravenou nabídku přišla ale i firma Onepoint. „Nezbývá než panu Layanimu a firmě Onepoint pogratulovat a popřát hodně štěstí,“ uvedl v úterý v reakci mluvčí Křetínského skupiny EPH Daniel Častvaj.

Gigafactory na Karvinsku? Jestli tuhle investici promarní, nemohou žádat další podporu, říká Rafaj

Číst článek

Společnost Atos má řídit kybernetickou bezpečnost letošních letních olympijských her v Paříži. Dříve se řadila mezi čtyři desítky firem z indexu pařížské burzy CAC 40, cena jejích akcií ale za poslední dva roky výrazně klesla.

Přispělo k tomu několik neúspěchů, například nepříznivě přijímaný plán na převzetí amerického konkurenta DXC v roce 2021 nebo účetní problémy v amerických divizích. V úterý po zahájení obchodování ztrácejí akcie Atosu přes deset procent.

Křetínského ‚nákupní horečka‘

Podle agentury Reuters úterní rozhodnutí firmy pravděpodobně ukončí snahy Křetínského Atos získat. Český podnikatel se v posledních měsících pokusil dostat kontrolu nad firmou dvakrát.

Český zahraniční obchod skončil v dubnu s přebytkem 33 miliard. Dominoval trh s auty

Číst článek

Agentura píše o jeho „rozsáhlé nákupní horečce“ ve Francii, kdy mimo jiné získal do svých rukou řetězce supermarketů Casino a velké podíly v maloobchodním řetězci Fnac Darty.

Odmítnout nabídku Křetínského, „evropského kapitalisty, kterého dnes všichni znají“, vyžadovalo jistou dávku odvahy, řekl agentuře AFP předseda většinového odborového svazu CFE-CGC ve společnosti Atos, Michel de Laforce.

Agentura popisuje souboj Layaniho a Křetínského jako bitvu Davida s Goliášem. Připomíná, že český miliardář a šéf energetického, distribučního a mediálního impéria má podle časopisu Forbes majetek 8,6 miliardy eur, zatímco Layani podle časopisu Challenges má přibližně 800 milionů eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme