Český alkohol se na Slovensko kvůli přísným podmínkám vrací velmi pomalu
Český tvrdý alkohol se zatím do slovenských obchodů vrací jen pomalu a navíc chaoticky. Úřady v úterý sice zrušily zákaz dovozu a prodeje českých lihovin, přísné kontrolní podmínky si ale každý vykládá tak trochu po svém. A české značky se budou vracet na pulty jenom pomalu.
Ve velkém supermarketu na okraji Bratislavy už opět míří do regálů becherovka, fernet a další české destiláty. Tři týdny tu chyběly.
„Momentálně vykládáme alkohol, který má datum výroby před 31. prosincem 2011. Celkově jsme měli v zázemí 147 tisíc lahví staženého českého alkoholu,“ říká mluvčí jednoho z největších obchodních řetězců na Slovensku a spokojeně sleduje, jak se regály znovu plní českým alkoholem. Návrat českých lahví neunikl ani zákazníkům.
O proces navracení českého alkoholu na slovenský trh se zajímal zahraniční zpravodaj Vojtěch Berger
„Zachytil jsem to v novinách, ale že bych pozoroval regály, co tam přesně chybí, na to jsem se nezaměřoval. Věřím, že když ho sem dali, tak už bude dobrý,“ říká jeden z nakupujících.
Největší problém způsobuje obchodníkům i majitelům restaurací ten český alkohol, který má datum výroby mezi 1. lednem a 27. zářím letošního roku. Takových lahví je momentálně ve slovenských skladech suverénně nejvíc.
„Je to obrovská většina. Je to více než 90 procent, možná až 95 procent produktů, které sem byly z České republiky dovezeny. Jsou to většinou produkty, které mají rychlý obrat, a proto se většinou na pultech dlouho nezdrží,“ říká Roman Pócs ze Svazu obchodu a turismu na Slovensku.
Každá láhev musí mít zelenou nálepku
Každá taková láhev musí dostat v příštích týdnech jasně zelenou nálepku. Na ní si zákazník přečte datum výroby, číslo šarže a další údaje. Dovozci lihovin ale tohle opatření považují za nesmysl.
„Je to zbytečné, protože na láhvi je šarže, která je nositelem unikátního kódu. Ten kód je uveden v každém rodném listě. Rodný list je dokladem o původu s garancí bezpečnosti,“ vysvětluje Pócs.
Zelené nálepky na lahve si můžou tisknout a nalepovat dokonce sami majitelé restaurací, pokud mají k alkoholu všechny potřebné doklady. V některých barech ale ještě vůbec netuší, jak mají postupovat.
Čeká se, že kompletní sortiment českého alkoholu bude na Slovensku k mání až za několik týdnů.
