Stupňování obchodního sporu. Čína zavedla cla na americké zboží s hodnotou vyšší než 75 miliard dolarů

Čína v pátek oznámila nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard amerických dolarů (1,75 bilionu Kč). Nová cla jsou reakcí na americká cla, která prezident Donald Trump oznámil na počátku srpna a která vstupují v platnost 1. září a 15. prosince. Čínská reakce je dalším vystupňováním zdlouhavého obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, napsala agentura Reuters.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některá cla vstoupí v platnost 1. září, zbývající 15. prosince. (ilustrační foto)

Některá cla vstoupí v platnost 1. září, zbývající 15. prosince. (ilustrační foto) | Foto: Thomas White | Zdroj: Reuters

Čínské ministerstvo obchodu v prohlášení uvedlo, že zavede dodatečná cla pět a deset procent na 5078 produktů ze Spojených států. Jsou mezi nimi zemědělské produkty, ropa, malá letadla nebo automobily. Některá cla vstoupí v platnost 1. září, zbývající 15. prosince.

Trump na počátku srpna oznámil, že Spojené státy od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Později Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) oznámil, že u některého zboží bude zavedení cla odloženo na 15. prosince.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme