Lidé mění dodavatele elektřiny a plynu nejvíce za poslední tři roky. Mohou ušetřit tisíce

Stovky tisíc lidí každoročně změní firmu, která jim dodává plyn nebo elektřinu. Letos navíc zájem o přechod k jinému dodavateli roste. Za prvních šest měsíců roku přešlo k jiné společnosti nejvíce zákazníků za poslední tři roky. Vyplývá to ze statistik společnosti OTE.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák (ilustrační foto)

Plynový hořák (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Hlavní důvod pro vysoký počet změn je ten, že se letos dá změnou dodavatele ušetřit více peněz než v minulých letech. Ceny plynu i elektřiny na burzách klesly a dodavatelé energií to promítli i do svých cen pro domácnosti. Navíc na českém trhu panuje velká konkurence.

„Lidé hledají nižší cenu, úsporu peněz. A to se jim pořád ještě daří. Český trh je jeden z nejsilnějších konkurenčních trhů ve střední Evropě," řekl Radiožurnálu Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií. Zákazníci si mohou vybrat z více než šedesáti dodavatelů energií.

Na jihu Moravy je ložisko ropy a plynu v hodnotě přes 3,5 miliardy korun

Číst článek

Podle energetického experta portálu Ušetřeno.cz Tomáše Suchého může u rodinného domu, kde se plynem vytápí, dosáhnout roční úspora až 8500 korun. V případě elektřiny by mohlo jít o 1500 až 2000 korun za rok. Jedná se o nejvyšší možné úspory. Takové mohou nastat jen, když odběratelé přecházejí od nejdražších dodavatelů k těm nejlevnějším.

Je dobré být při hledání nového poskytovatele energií obezřetný. Jen loni skončilo 13 dodavatelů elektřiny. Dobré je mít nějaká reference z blízkého okolí. Když je firma členem některé asociace, mělo by to také garantovat určitou úroveň služeb.

Pokud dodavatel zkrachuje, neznamená to žádnou tragédii. „Pokud dodavatel energií zkrachuje, tak není třeba se ničeho obávat. Nastupuje takzvaný dodavatel poslední instance, který si vás zpátky převezme. Většinou to bývá dominant v té dané oblasti. To je dané ze zákona a vy potom máte čas na to, abyste zase mohli toho svého dodavatele změnit a přejít k někomu levnějšímu," popisuje Suchý.

Na nalezení nového dodavatele mají lidé půl roku. Pokud tuto lhůtu nedodrží, stávají se černým odběratelem a hrozí jim odpojení od elektřiny nebo plynu a pokuta.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme