Německé odbory chtějí zavést polední přestávky

Německé odbory chtějí zavést pravidelné polední přestávky. Odborářská centrála DGB argumentuje, že odpočatý zaměstnanec znamená výkonnější zaměstnanec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpočinek na trávě

Odpočinek na trávě | Foto: Jan Rosenauer

Siesty mají v Německu dlouhou tradici. Až do průmyslové revoluce byly přirozenou součástí pracovního dne. Siesta má totiž opodstatnění i z vědeckého hlediska.

„I neurologie se zabývala tím, kolik omylů člověk může způsobit a kolik chyb může udělat v určitých, dost dobře známých periodách,“ říká spolupracovník ČRo v Německu Jaroslav Šonka s tím, že odpočinek má zkrátka biologickou podstatu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé odbory prosazují zavedení poledních přestávek pro zaměstnance.mp3

Odbory byly ale až třetí, kteří s návrhem přestávek přišly. Hned po vědě se o to začaly zajímat firmy jako Hornbach, Opel, Lufthansa.

„Už jsem viděl spoustu lidí, kteří si v Německu zdřímli u počítače, protože věděli, že po těch 10 minutách se jim povede lépe. Vyhánět výkon třeba třetím kafem není příliš zdravé a když se člověk podívá na celkovou efektivitu, tak firmy na tom vydělají,“ dodává Šonka.

I dnes jsou Němci zvyklí na pravidelné přestávky. „Na přesnídávku je tam většinou 15 minut, pak je 30-45 minut na oběd a nakonec ještě pauza odpoledne.“ Tyto věci jsou řešeny v tarifech a odpovídají tomu, jaká práce to je,“ popisuje podmínky Šonka.

Němci se v posledních několika letech naučili odpočívat a siesta bude za nedlouho něco, na co se lidé budou dívat úplně normálně.

Vladimír Kroc, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme