Německý výrobce sušenek po kritice sjednotil složení svých výrobků pro celou Evropu

Slovensko, Česká republika, Polsko a Maďarsko zejména v posledních týdnech silně kritizují praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy Evropské unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným složením. Na tlak těchto zemí už zareagoval německý výrobce sušenek Bahlsen.

Hannover Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sušenky

Sušenky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rodinná firma Bahlsen z dolnosaského Hannoveru dosud na německý trh dodávala sušenky podle původní německé receptury, tedy s máslem. Pro výrobky určené do východoevropských zemí ale používala místo másla palmový tuk. Tato praxe podle Radiožurnálu už ale skončila.

Členské státy uznaly, že v EU existuje dvojí kvalita potravin, jak upozornilo Česko

Číst článek

„Dostali jsme zpětnou vazbu od našich konzumentů, především z východní Evropy, kteří si přejí jednotnou recepturu. Tedy sušenku, která chutná všude stejně, ať už je to v Německu, Polsku nebo kdekoli jinde,“ řekl německé televizní stanici N24 mluvčí společnosti Christian Bahlmann.

Jeho kolegyně webu NDR.de potvrdila, že firma dosud ve svých závodech v Polsku skutečně používala jinou recepturu.

V polském závodu Bahlsen, který zásobuje celý východoevropský trh, změnili podle mluvčí složení už k 1. červenci a rozhodnutí podle firemního prohlášení údajně padlo už před několika měsíci.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka před pár dny představil v Bruselu na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství výsledky průzkumu dvojí kvality potravin, který si nechalo jeho ministerstvo zpracovat. Průzkum ukázal, že potraviny prodávané v pěti evropských státech mají přes podobné obaly odlišné složení.

Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, průzkum provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Ministr k výzkumu řekl, že odlišné složení potravin považuje za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme