Německý výrobce sušenek po kritice sjednotil složení svých výrobků pro celou Evropu
Slovensko, Česká republika, Polsko a Maďarsko zejména v posledních týdnech silně kritizují praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy Evropské unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným složením. Na tlak těchto zemí už zareagoval německý výrobce sušenek Bahlsen.
Rodinná firma Bahlsen z dolnosaského Hannoveru dosud na německý trh dodávala sušenky podle původní německé receptury, tedy s máslem. Pro výrobky určené do východoevropských zemí ale používala místo másla palmový tuk. Tato praxe podle Radiožurnálu už ale skončila.
Členské státy uznaly, že v EU existuje dvojí kvalita potravin, jak upozornilo Česko
Číst článek
„Dostali jsme zpětnou vazbu od našich konzumentů, především z východní Evropy, kteří si přejí jednotnou recepturu. Tedy sušenku, která chutná všude stejně, ať už je to v Německu, Polsku nebo kdekoli jinde,“ řekl německé televizní stanici N24 mluvčí společnosti Christian Bahlmann.
Jeho kolegyně webu NDR.de potvrdila, že firma dosud ve svých závodech v Polsku skutečně používala jinou recepturu.
V polském závodu Bahlsen, který zásobuje celý východoevropský trh, změnili podle mluvčí složení už k 1. červenci a rozhodnutí podle firemního prohlášení údajně padlo už před několika měsíci.
Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka před pár dny představil v Bruselu na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství výsledky průzkumu dvojí kvality potravin, který si nechalo jeho ministerstvo zpracovat. Průzkum ukázal, že potraviny prodávané v pěti evropských státech mají přes podobné obaly odlišné složení.
Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, průzkum provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Ministr k výzkumu řekl, že odlišné složení potravin považuje za nepřijatelné a vůči spotřebitelům za diskriminující.