Pokračování Dieselgate. Němci odhalili podvodný emisní software i u Audi

Aféra Dieselgate má pokračování. Dalšími vozy, u kterých úřady odhalily software pro manipulaci s emisemi, jsou modely Audi A7 a A8. Oznámil to německý ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto)

Vozidla značky Audi. (ilustrační foto) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Podle německého ministra dopravy je postiženo 24 tisíc aut. Z toho jich v Německu jezdí 14 tisíc. Jedná se o vozy s naftovými motory rok výroby 2009 až 2013, které ve skutečnosti vypouštějí do ovzduší o 20 až 100 procent víc oxidů dusíku, než je přípustné.

Software ale dokáže poznat, že je auto na kontrole emisí a začne zplodiny víc filtrovat. Podobně jako u dalších vozů s tímto softwarem, i tady výrobce svolává auta do servisu a nahraje jim upgrade.

Emisní limity porušuje většina automobilek. S Dieselgate skončí jedna éra, tvrdí odborník

Číst článek

Audi je součást koncernu Volkswagen, u kterého celá aféra známá jako Dieselgate začala. V září roku 2015 odhalily podvod americké úřady. Tam musí Volkswagen platit miliardová odškodnění.

Odškodnění zákazníků požaduje i eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. V Česku by mělo mít upravený software asi 160 tisíc aut. Kromě Volskwagenů i některé škodovky.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme