Češi tráví v práci stále méně času, pořád ale mírně převyšují unijní průměr

Když porovnáme, kolik času tráví zaměstnanci v práci, jsou na špičce Evropské unie s více než 42 hodinami týdně Britové. Týdenní průměr v celé Unii je zhruba 40 hodin a Češi jsou mírně nad ním. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Evropský statistický úřad Eurostat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna firmy Siemens v bavorském Ambergu

Doba strávená v práci postupně klesá (ilustrační foto) | Foto: Vojtěch Berger

Češi tráví v práci týdně zhruba o půl hodiny více, než je průměr v Evropské unii. Čas strávený v práci se samozřejmě nerovná produktivitě, tedy vykonané práci. Data ale mohou nabídnout dlouhodobější srovnání, ze kterého vyplývá, že zaměstnanci v Česku tráví v práci stále méně času.

Jde o pozvolný, ale jasný trend. Mezi lety 2008 a 2016 se pracovní doba zaměstnanců zkrátila o téměř 40 minut týdně, uvádí Eurostat. Je ale velký rozdíl mezi zaměstnanci a podnikateli. I podnikatelé sice tráví v práci podle statistik méně času než dříve, ale ve srovnání se zaměstnanci pracují podnikatelé o šest hodin týdně víc.

První německá firma zavádí pětihodinový pracovní den. Plat zůstává stejný

Číst článek

Proč lidé netráví prací tolik času jako v minulosti? Jeden důležitý faktor, který se týká zaměstnanců i podnikatelů, uvádí Jitka Hejduková, ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy.

„Vstupuje do hry mentalita zaměstnanců, zejména těch mladých, s čímž se v našich firmách také setkáváme. Oni nechtějí celý den trávit v práci, ale chtějí mít prostor pro své koníčky, pro volnočasové aktivity a v neposlední řadě také pro rodinu,“ řekla Radiožurnálu.

Pokles i přes chybějící zaměstnance

Na druhou stranu je to krácení odpracované doby podle Hejdukové poměrně překvapivé, protože zaměstnavatelé mluví o nedostatku pracovních sil a dalo by se tak naopak očekávat, že přetížení zaměstnanci budou v práci trávit více času.

Statistiky za loňský rok ale ještě nemáme. Právě loni zájem firem o nové pracovníky výrazně rostl a problém s nedostatkem lidí byl stále znatelnější. Jitka Hejduková také připomíná, že v některých provozech ani není možné nějakého vysokého počtu hodin v práci dosáhnout.

Magistrát v Mostě vyšel vstříc svým zaměstnancům. Nabízí jim pružnou pracovní dobu

Číst článek

 „Máme v řadě podniků stanovenou týdenní pracovní dobu 37,5. To jsou podniky, kde jsou třísměnné nepřetržité pracovní provozy. Takže i když k tomu dochází – k navýšení přesčasové práce –, tak samozřejmě limit je nižší,“ vysvětluje.

U jiných pozic je ale naopak potřeba zohlednit práci z domova nebo vyřizování pracovních záležitostí večer po pracovní době přes mobilní telefon.

Výrazný rozdíl mezi zaměstnanci a podnikateli vidíme i ve srovnání za celou Evropskou unii. Proč, to popisuje Marek Sedláček, vedoucí náboru v personální společnosti Manpower Group.

„Podnikatel má samozřejmě velkou motivaci uspět. A aby uspěl, tak musí svému podnikání věnovat velké množství energie, často strhnout ty své zaměstnance k vyšším výkonům,“ vysvětluje Sedláček. To znamená řešit i nenadálé situace, které podnikání přináší. Pracovní doba je pak logicky delší.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme