Zásobování Česka ropou je podle Správy rezerv plynulé. Situaci v Saúdské Arábii úřad monitoruje

Zásobování Česka pohonnými hmotami je plynulé. V reakci na dění v Saúdské Arábii to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Ropa ze Saúdské Arábie se v tuzemsku nezpracovává, úřad přesto situaci monitoruje, uvedl. Státní distributor paliv Čepro zatím neuvažuje o zvýšení cen pohonných hmot, uvedl šéf firmy Jan Duspěva.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na pohonné hmoty (ilustrační foto).

Strmý růst cen pohonných hmot ani jejich nedostatek v Česku podle analytiků nehrozí. Ilustrační foto | Foto: Petr Topič / iDNES.cz | Zdroj: Profimedia

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení snížily denní těžbu Saúdské Arábie o 5,7 milionu barelů, což odpovídá zhruba polovině těžby v zemi a pěti procentům globálních dodávek ropy.

10:41

Vysoká hra Íránu, hodnotí Pojar útoky na ropná pole. Podle Turečka na tom nejvíc vydělala Saúdská Arábie

Číst článek

Ceny ropy reagovaly prudkým růstem zhruba o pětinu na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Dolarový růst ropy Brent byl nejvyšší od roku 1988 a procentní od počátku 90. let. Podle analytiků může cena pohonných hmot v Česku v následujících týdnech stoupnout, strmý růst ani jejich nedostatek však nehrozí, zásobovat se například do kanystrů se nevyplatí.

„Zásobování České republiky pohonnými hmotami je v tuto chvíli plynulé. Navíc máme v českých rezervách zásoby ropy a ropných produktů na 78 dní fungování státu,“ uvedl Švagr.

Stabilní ceny

Státní firma Čepro, která skladuje, přepravuje i prodává ropné produkty a provozuje vlastní čerpací stanice EuroOil, nebude zatím kvůli dění v Saúdské Arábii zdražovat. „Co se týče cen pohonných hmot, v tuto chvíli neuvažujeme ve vazbě na cenu ropy o jejich zvýšení. Situaci sledujeme a uvidíme, jaký bude další vývoj na trhu paliv,“ řekl generální ředitel firmy Duspěva.

Ropa po útocích v Saúdské Arábii výrazně zdražila. Cena byla nejvyšší za poslední čtyři měsíce

Číst článek

České státní rezervy ropy byly naposledy využity petrochemickým holdingem Unipetrol letos v květnu při kontaminaci ropy v ropovodu Družba, kterým do Česka teče ropa z Ruska. Firma je využila pro svou rafinerii v Litvínově.

Švagr už dříve řekl, že ze státních hmotných rezerv Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, tedy V4, byly tehdy během měsíce poskytnuty asi dva miliony tun ropy. Unipetrol v České republice provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy.

Před problémy s Družbou nouzové zásoby ropy v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. Česko tak již třetí rok neplní směrnici Evropské unie, podle které má být zásoba na 90 dní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme