Světové burzy zahnaly obavy a opět posilují

Globální burzy zahnaly obavy z možného kolapsu eurozóny a války na korejském poloostrově a opět posilují. Americké indexy v noci na dnešek zavřely s více než jednoprocentními zisky, hlavní asijské burzy šly dnes po ránu v jejich šlépějích a v Evropě je situace podobná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Pražská burza si včera po sérii propadů připsala růst a to o 0,31 procenta. Podle Petra Hlinomaze, analytika makléřské společnosti BH Securities bude nyní dopoledne růst vzhůru a je to prý způsobeno hlavně setrvačností úspěšného včerejšího vývoje burz.

Přehrát

00:00 / 00:00

S analytikem makléřské společnosti BH Securities Petrem Hlinomazem o aktuální situaci na burze

„Dnešních makroekonomických událostí se čeká málo a díky tomu, že americké burzy budou zavřené, je Evropa, a tím pádem i pražská burza, ponechána sama sobě. Čekám, že růst bude mírně polevovat v průběhu dne a že aktivita také,“ myslí si analytik. „Uvidíme, jestli zvítězí absence informací, nebo setrvačnost ze včerejšího dne,“ dodává.

Výrobce nanovláken Pegas patří k menším titulům na pražské burze. Jak tvrdí analytik Petr Hlinomaz, takové tituly jsou rozkolísané.

„U Pegasu to hlavně souvisí s cenami vstupů, které hodně kolísaly, a také s vývojem měnových kurzů, takže střídavě přitahují pozornost. Pegas má i dlouhodobější atraktivní vlastnosti. Rozvíjí svoji výrobu a nyní staví devátou výrobní linku. Mohou být i spekulace o další expanzi, když zřídil dceřinou společnost pro zahraniční aktivity,“ vysvětluje odborník.

Podle něj není Pegas tak citlivý na hospodářské cykly, protože produkty z jeho polotovarů se využívají v hygieně, kde poptávka tolik nekolísá; je prý ale citlivý na ceny vstupů, kde se mohou projevovat zpoždění marží.

Malé tituly pouze okrajově

Jak Hlinomaz tvrdí, k malým titulům na pražské burze je třeba přistupovat individuálně. „Každý z nich se na pražské burze liší podnikáním. Jsou tam i duální listingy jako KIT Digital a CME, které jsou obchodovány primárně na americkém trhu.“

„Z pohledu role v portfoliích jsou to vesměs spekulativní tituly, kde může docházet k rychlým výkyvům cen. Měly by být využívány menšími investory, protože se tam nedá zainvesotvat velká částka, a zejména okrajově jako doplněk,“ míní odborník z BH Securities.

Mezi malé tituly patří i v poslední době problémy stíhaný developer Orco. Nemálo expertů stále spekuluje o jeho možném bankrotu. Petr Hlinomaz však oponuje. „Bankrot bych vyloučil, protože Orco úspěšně prošlo lhůtou ochrany před věřiteli, která vedla k závěru, jakým způsobem budou dále splacena část dluhů. Je třeba být opatrnější a vyčkat, jak dopadne dál řízení likvidity a jak se mu bude vést v plánovaných prodejích. Je ohlášeno dost prodejů majetku, aby mělo likviditu a prostředky na splácení dluhu v budoucnu,“ domnívá se.

Včera byly objemy obchodů nízké, ale ne nejnižší, akcie posílily o 2,9 procenta. To si analytik vysvětluje opatrností Orca, kde podle něj obchodují subjekty, které jsou ochotny snášet větším míru rizika. Také prý zatím realitní sektor nedává jednoznačný signál k tomu, že jsou všechny problémy zažehnány, uzavírá Petr Hlinomaz z HB Securities.

Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme