Zemřel režisér a hudebník Zdeněk Plachý. Bývalému šéfovi činohry Národního divadla Brno bylo 56 let

Zemřel režisér a hudebník Zdeněk Plachý, bývalý umělecký šéf činohry Národního divadla Brno. Bylo mu 56 let. O jeho úmrtí informovala v pátek večer na svém webu Česká televize, kde Plachý taktéž působil. Zdroj neuvedla. Informaci v sobotu potvrdila rodina. Plachý zemřel náhle v úterý doma ve spánku.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf činohry Národního divadla Brno Zdeněk Plachý.

Bývalý šéf činohry Národního divadla Brno Zdeněk Plachý. | Zdroj: Národní divadlo Brno

Plachý absolvoval brněnskou pedagogickou fakultu, poté studoval skladbu na Janáčkově akademii múzických umění. V 80. letech spoluzaložil orchestr Art Inkognito, se kterým se věnoval hlavně soudobé avantgardní hudbě. Působil také v kapele Dunaj.

Přes performance a scénickou hudbu se postupně Plachý dostával blíže k divadelní režii. S Jiřím Šimáčkem vytvořil úspěšnou autorskou dvojici Střežený Parnass, společně uvedli několik ceněných inscenací na různých českých a slovenských scénách.

V Brně hořelo Janáčkovo divadlo. Město ho už několik měsíců rekonstruuje

Číst článek

V roce 2007 se stal Plachý uměleckým šéfem činohry Národního divadla Brno. Skončil v únoru 2012, média tehdy psala o špatné atmosféře v souboru, Plachý svůj krok vysvětloval také zdravotním stavem.

Z Plachého režijní produkce v Národním divadle Brno kritici chválili například historické drama Královna Margot nebo osobité zpracování Shakespearova Richarda III. Velkou návštěvnost měla inscenace Tajemství Zlatého draka. Divadlo ale kvůli autorskému a hereckému podílu Daniela Landy čelilo také protestům.

Plachého jméno je od 90. let spojené i s brněnským uměleckým centrem Skleněná louka. Pro Českou televizi natočil například snímky Brněnští Indiáni a Branky, body, paradoxy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme