Do Varů přijedou herci Ewan McGregor a Alicia Vikander. Festival zahájí drama Královnin gambit

Nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zná své první zahraniční hosty. Cenu prezidenta osobně převezmou skotský herec a režisér Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikander. Ta ve Varech uvede svůj nový snímek Královnin gambit (Firebrand), který měl minulý měsíc světovou premiéru na festivalu v Cannes.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jude Law a Alicia Vikander jako Jindřich VIII. a jeho šestá žena Kateřina Parrová v zahajovacím snímku 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Jude Law a Alicia Vikander jako Jindřich VIII. a jeho šestá žena Kateřina Parrová v zahajovacím snímku 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech | Foto: Magnolia Mae Films | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Alicia Vikander má Oscara za vedlejší roli v dramatu Dánská dívka. Objevila se ale také v kritiky oceňovaném sci-fi thrilleru Ex Machina, špionážní komedii Krycí jméno U.N.C.L.E. nebo remaku akčního snímku Tomb Raider.

V kostýmním dramatu Královnin gambit, který letošní karlovarskou přehlídku zahájí, si zahrála Kateřinu Parrovou, šestou manželku anglického krále Jindřicha VIII. Toho v adaptaci románu Elizabeth Fremantleové ztvárnil britský herec Jude Law. 

Švédská herečka Alicia Vikander na premiéře snímku Královnin gambit v Cannes (květen 2023) a skotský herec Ewan McGregor na akci k premiéře seriálu Obi-Wan Kenobi (květen 2022) | Foto: Gonzalo Fuentes, Matthew Childs | Zdroj: Koláž iROZHLAS, Reuters

Ewana McGregora budou čtenáři znát nejspíš jako rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho ze sci-fi série Star Wars. K roli, kterou si poprvé zahrál v roce 1999 ve filmu Hvězdné války: Epizoda I – Skrytá hrozba, se vrátil loni ve stejnojmenném seriálu streamovací platformy Disney+.

Na svém kontě má skotský herec ale také například role ve snímcích Trainspotting, Velká ryba, muzikálu Moulin Rouge! nebo válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen a Zlatý globus za výkon v minisérii Fargo. Jako režisér McGregor debutoval v roce 2016 adaptací románu Philipa Rotha Americký idyla.

Ve Varech spolu se svou dcerou Clarou McGregor představí dramatickou road movie Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder), ve které si společně zahráli a Clara je také autorkou námětu.

Znělka s Deppem

Karlovarský festival se koná od 30. června do 8. července. Organizátoři už dříve oznámili, že zahájením bude provázet skupina Morcheeba a vystoupení australského herce Russella Crowea s kapelou.

Během slavnostního zakončení převezme Cenu prezidenta herečka Daniela Kolářová. Tváří nové festivalové znělky bude americký herec Johnny Depp. V hlavní soutěži se představí dva nové české filmy, v hlavním programu jich bude mít premiéru dalších pět.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme