Režisér Polanski žaluje filmovou akademii kvůli svému vyloučení. Nemohl se prý osobně bránit

Režisér Roman Polanski žádá soud, aby obnovil jeho členství v Americké filmové akademii. Ta ho loni ve světle kampaně MeToo vyloučila kvůli starému obvinění ze sexuálního zneužívání. Polanski namítá, že mu akademie udělující Oscary nedala šanci se osobně bránit, a tak porušila svá vlastní pravidla i kalifornské zákony.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski

Režisér Roman Polanski | Zdroj: Reuters

Vyloučeni. Komik Cosby a režisér Polanski už nejsou členy oscarové akademie

Číst článek

Podle Polanskeho právníka Harlanda Brauna byl režisér uvědoměn anonymním dopisem. „Pokud mu Akademie dopřeje spravedlivé šetření, bude moci přednést svoje stanovisko. Chceme jenom výslech,“ uvedl podle serveru NBC News Braun. Akademie si za svým rozhodnutím stojí. Členové mají podle ní povinnost dodržovat respekt k lidské důstojnosti, píše americký týdeník Variety.

Polanski se v roce 1977 přiznal k pohlavnímu styku s nezletilou. Stíhání ve Spojených státech se vyhnul útěkem do Evropy. V roce 2003 mu Akademie udělila Oscara za režii snímku Pianista. O členství ho připravila loni spolu s komikem Billem Cosbym, a to jen několik měsíců po vyloučení hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Cosby už byl za sexuální zneužívání odsouzený, Weinstein je obviněný.

kla, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme