Do Louvre se po 40 letech vrací dva kradené artefakty. Expert je objevil v pozůstalosti rodiny z Bordeaux

Francouzská policie objevila přilbu a část brnění ze 16. století, které zloději ukradli z pařížského muzea Louvre před téměř 40 lety. Na vzácné předměty kriminalisty upozornil odborník, který posuzoval hodnotu pozůstalosti v Bordeaux. Umělecká díla už byla převezena do Louvru, napsala agentura AFP.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva artefakty zmizeli z Louvru v roce 1983

Dva artefakty zmizeli z Louvru v roce 1983 | Zdroj: Profimedia

Artefakty muzeu v roce 1922 věnovala rodina Rothschildů. V Louvru byly vystavené až do 31. května 1983, kdy za dosud neobjasněných skutečností zmizely. Oba předměty jsou zdobené zlatem a stříbrem technikou taušírování, která za studena kov vykládá kovem jiné barvy.

Z univerzity v Cambridge zmizely deníky Charlese Darwina. ‚Prosím, pomozte,‘ vyzývá knihovnice

Číst článek

„Jedná se o zbraně vyjadřující prestiž, ve vynikajícím řemeslném provedení, něco jako dnes luxusní auta. V 16. století se na Západě zbraně staly velmi luxusními předměty. Brnění bylo ukázkou luxusu a zdobení, které neměly nic společného s jejich používáním,” uvedl Philippe Malgouyres, správce uměleckých předmětů v Louvru.

V polovině ledna odborník na vojenské starožitnosti posuzoval cenu pozůstalosti rodiny v Bordeaux a své podezření týkající se původu artefaktů sdělil policii.

Po ověření v databázi pohřešovaných uměleckých předmětů Treima, která v současnosti obsahuje 100 000 kradených předmětů, se ukázalo, že jde o majetek muzea Louvre.

Jen za rok 2020 bylo ve Francii odcizeno 900 uměleckých předmětů, uvedl komisař Frédéric Malon, který se podílí na vyšetřování. K poslední krádeži v Louvru došlo v roce 1998, obraz od Jeana-Baptisty Camille Corota se dodnes nenašel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme