Jan Šibík zahájil výstavu fotografií z let 1988-89. Sám bude prodávat návštěvníkům vstupenky

Ikona české reportážní fotografie Jan Šibík od úterý vystavuje snímky z doby sametové revoluce. Fotky, které pořídil na začátku své kariéry, vydává i v knižní podobě pod názvem JAN ŠIBÍK 1989. Výstavu, která je na Staroměstské radnici přístupná každý den až do 14. listopadu, tvoří celkem 81 fotografií. Fotograf přitom v období nasnímal více než čtyři stovky filmových negativů, řada z nich se ale ztratila.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V následujících dnech bude Jan Šibík sám na výstavě prodávat vstupenky, aby se s ním návštěvníci mohli setkat a říct mu na fotografie svůj názor

V následujících dnech bude Jan Šibík sám na výstavě prodávat vstupenky, aby se s ním návštěvníci mohli setkat a říct mu na fotografie svůj názor | Foto: Krumphanzl Michal | Zdroj: ČTK

Fotografie zobrazují okolnosti celkem čtyř událostí – demonstrací v Československu v letech 1988-1989, pádu berlínské, samotné sametové revoluce v Československu a revoluce v Rumunsku. Všechny vystavené fotografie jsou černobílé, což je podle Šibíka dobře, protože barva by mohla diváka rušit.

Jedním ze čtyř témat výstavy je i revoluce v Rumunsku | Foto: Krumphanzl Michal | Zdroj: ČTK

Hlavní ale podle autora byla odvaha si stoupnout mezi policisti. „To je natolik důležitý fakt, který přebíjí i určitou nedokonalost, která na některých fotkách je,“ řekl Šibík Radiožurnálu s tím, že v době, kdy vznikaly, měl s focením teprve čtyřletou zkušenost. „Mnoho věcí jsem neuměl,“ dodal.

Výstava je rozdělená do dvou pater. V přízemí se nachází velkoformátové snímky z roku 1989, v prvním patře snímky dalších událostí.

Řadí se k nim třeba záběr do tváře jednoho ze studentů, kteří se zúčastnili 17. listopadu 1989 pochodu, který skončil tvrdým zásahem policie proti studentům na Národní třídě. Snímek není z Národní třídy, ale ještě z Vyšehradu, tvář mladíka z většiny zakrývá policejní štít a snímku tak dominují odhodlané studentovy oči, vysvětlil Šibík.

Výstava je přístupná až do 14. listopadu na Staroměstské radnici | Foto: Krumphanzl Michal | Zdroj: ČTK

Také se šťastnou náhodou dostal do západního Berlína těsně před pádem Berlínské zdi. Z toho vznikly snímky, které nafotil skrz tehdy už děravou zeď. Na závěr osudového roku pak nasnímal krvavou revoluci v Rumunsku. I ta je součástí výstavy.

Šibík ještě před výstavou v jednom z rozhovorů řekl, že bude sám občas prodávat vstupenky a lidé si s ním tak budou moci promluvit nebo si knihu nechat podepsat. Zopakuje tak koncept, který provozoval už u své minulé výstavy. Chce totiž slyšet, co si lidé o jeho fotografiích myslí.

Návštěvníci se s ním budou moci setkat ve středu, čtvrtek, pátek a příští pondělí.

Martin Hrnčíř, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme