Tmavá čokoláda prý prospívá lidem víc než ovoce
Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa prospívá lidem v mnoha ohledech více než ovoce. Již dříve známou zprávu potvrdil i nový výzkum amerických vědců, jejichž výsledky zveřejnil tento týden na svém serveru Daily Mail.
Vědci z centra pro zdraví a výživu americké firmy Hershey argumentují, že tmavá čokoláda má daleko více antioxidantů než ovocné džusy z borůvek, brusinek a granátových jablek, které ve studii s čokoládou srovnávali.
Na prospěšnost čokolády se Rádio Česko ptalo odborníka na obezitu Pavla Suchánka
A právě antioxidanty v čokoládě mohou snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu.
Odborník na obezitu dětí z pražského IKEM Pavel Suchánek ale ve vysílání Rádia Česko připomněl, se to týká pouze čokolády s obsahem kakaa kolem 85 procent a více.
„Je známo, že pocit nasycení po konzumaci tak intenzivně obohacené čokolády přichází poměrně rychle, to znamená nezkonzumujeme ji velké množství a množství kakaa je dostatečně velké k tomu, aby antioxidanty, které chrání proti volným radikálům, byly v dostatečném množství,“ uvedl Suchánek.
Za množství čokolády, které je pro lidské zdraví přínosem, přitom považuje jeden až jeden a půl „pásku“ z tabulky za den.
„Ale musí mít 85 procent a více. V horších čokoládách je to natažené tukem, takže tam žádné doporučení neexistuje, protože množství kakaa je výrazně menší a antioxidační schopnost je také výrazně menší,“ doplnil Suchánek.