Tmavá čokoláda prý prospívá lidem víc než ovoce

Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa prospívá lidem v mnoha ohledech více než ovoce. Již dříve známou zprávu potvrdil i nový výzkum amerických vědců, jejichž výsledky zveřejnil tento týden na svém serveru Daily Mail.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoláda

Čokoláda | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Ginny

Vědci z centra pro zdraví a výživu americké firmy Hershey argumentují, že tmavá čokoláda má daleko více antioxidantů než ovocné džusy z borůvek, brusinek a granátových jablek, které ve studii s čokoládou srovnávali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na prospěšnost čokolády se Rádio Česko ptalo odborníka na obezitu Pavla Suchánka

A právě antioxidanty v čokoládě mohou snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu.

Odborník na obezitu dětí z pražského IKEM Pavel Suchánek ale ve vysílání Rádia Česko připomněl, se to týká pouze čokolády s obsahem kakaa kolem 85 procent a více.

„Je známo, že pocit nasycení po konzumaci tak intenzivně obohacené čokolády přichází poměrně rychle, to znamená nezkonzumujeme ji velké množství a množství kakaa je dostatečně velké k tomu, aby antioxidanty, které chrání proti volným radikálům, byly v dostatečném množství,“ uvedl Suchánek.

Za množství čokolády, které je pro lidské zdraví přínosem, přitom považuje jeden až jeden a půl „pásku“ z tabulky za den.

„Ale musí mít 85 procent a více. V horších čokoládách je to natažené tukem, takže tam žádné doporučení neexistuje, protože množství kakaa je výrazně menší a antioxidační schopnost je také výrazně menší,“ doplnil Suchánek.

Martin Hromádka, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme