Programové prohlášení se ještě změní, vláda zohlední požadavky odborů i zaměstnavatelů

Vláda upraví programové prohlášení podle připomínek odborů a zaměstnavatelů. Doplní změny k výstavbě silnic, podporu zaměstnávání nebo exportu. Programové prohlášení bude kabinet schvalovat zítra večer. Mezi jeho priority patří vyšší valorizace důchodů, služební zákon nebo nová pracovní místa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V programovém prohlášení by se měly například objevit některé návrhy v souvislosti s výstavbou dopravní infrastruktury, s podporou zaměstnávání mladých lidí nebo lidí starších 50 let.

„Možná to přesněji vyjádříme v textu programového prohlášení. Určitě zpřesníme formulace, které se týkají proexportní politiky tak, abychom využili výsledky diskuse, které se tu vedly z hlediska exportní strategie České republiky v uplynulém období,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O programovém prohlášení vlády mluvili Josef Středula z odborového svazu KOVO a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar

Největším problémem je podle Josefa Středuly z odborového svazu KOVO možnost naplňování vládního prohlášení.

„Z našeho úhlu pohledu je toto naplňování zejména podmíněno dostatečným množstvím výběru peněz v podobě daní a podobně.“

K této výtce se připojuje i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Další je pak, jestli na to vláda bude mít dostatek času.

Od vlády dnes odbory a zaměstnavatelé slyšeli ujištění, že se kabinet chce vydat spíše cestou ušetření vlastních nákladů, hledání rezerv v rámci státního rozpočtu, zlepšení výběru daní, a pokud to nebude dostatečné, dojde i na zvyšování daní.

„Přání, aby se nezvyšovaly daně, patří do kategorie science fiction, protože Česká republika potřebuje poměrně významné změny v oblasti daní. Určitě by mělo dojít k rozdílu u OSVČ oproti stávajícímu stavu,“ je přesvědčen Středula.

Podle Špicara je ale daňová zátěž jedním z mála bodů, které posilují konkurenceschopnost české ekonomiky.

„Pokud bychom komukoli měli zvyšovat daně, tak bychom si tuto komparativní výhodu sami snižovali, což by nebyla dobrá politika. Úspory v rozpočtu jsou. Když se podíváme na kapitolu externí nákupy služeb, kde je miliard korun na marketingové služby, poradenství, právní ICT zakázky, tak tam lze úspory zcela určitě nalézt,“ dodává Špicar.

Helena Šulcová, Lenka Militká, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme