Třešť si připomněla masové vraždění Židů sborovým zpěvem i četbou dobového textu

Sedmnáct měst v Česku si včera připomínalo masivní vyvražďování Židů. Lidé zpívali například skladby autorů, kteří před sedmdesáti lety v koncentračních táborech zemřeli. Happening s názvem Pamatuj navštívily tisíce lidí, kteří vědí, že taková historie se nesmí opakovat. Přidali se i v Třešti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Happening PAMATUJ v Třešti

Happening PAMATUJ v Třešti | Foto: Olga Štrejbarová

V noci 8. března 1944 zemřelo 3792 mužů, žen i dětí jen proto, že se narodili jako Židé. Cestou do plynové komory, kdy už věděli, co je čeká, zpívali i českou hymnu.

„Obešla jsem jednotlivé sbory, seznámila je s tou myšlenkou, že 8. března bude pietní akce, která se bude konat na námětích v České republice a v Izraeli, která bude připomínat největší masovou vraždu československých občanů před 70 lety,“ řekla organizátorka happeningu Helena Štumarová a pokračovala:

„Překvapilo mě, že v podstatě všichni souhlasili a šli do toho. Podpořili nás i další dobrovolníci, kteří nejsou součástí sborů, a pan učitel Vonka se ujal dirigování celého tohoto tělesa. Výsledkem je dnešní happening.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O happeningu Pamatuj v Třešti informuje Olga Štrejbarová

Celé těleso podniklo jednu zkoušku v třešťské synagoze a učitel Luboš Vonka si pochvaloval, že víc nebylo třeba.

„Jsou výborní, jsou to třešťští zpěváci, hudebníci a ti jsou úplně skvělí,“ zhodnotil své těleso Luboš Vonka.

Součástí programu byla i četba vzpomínky jednoho ze Židů, který ji zakopal těsně před tím, že ho zabili. V zemi přečkala válku a nyní vydala své svědectví.

„Strašně mě to zdrtilo – to, co provádějí s mými krajany. A já jsem pochopil, že ani můj vlastní život už nemá cenu,“ píše se ve svědectví. Sbory pak přednesly tři písně, které zpívali Židé, kteří šli do plynové komory.

Tragédii – největší masovou vraždu v naší zemi – si tento včera připomněli lidé v 17 městech republiky za zpěvu téměř šesti desítek sborů. Mezi nimi byl i Dismanův rozhlasový dětský soubor s operou Brundibár, která zněla za války také v Terezíně.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme