Poradna pro závislé ve Valašském Meziříčí končí. Od státu ani kraje nedostala peníze na provoz

Poradna Modrého kříže ve Valašském Meziříčí po pěti letech končí. Podle Krajského úřadu ve Zlíně nesplnila kritéria pro přidělení dotace. Mezinárodní nezisková organizace se zabývá pomocí lidem závislým na alkoholu a drogách. Ročně v regionu pomáhá zhruba stovce klientů i jejich rodinám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěstitelská pálenice v Hovězí na Vsetínsku začíná s pálením švestkových kvasů

Pěstitelská pálenice v Hovězí na Vsetínsku začíná s pálením švestkových kvasů | Zdroj: ČTK

Klientům z regionu nezbude, než dojíždět do Zlína nebo navštěvovat klinické psychiatry. Tam je ale většinou počet návštěv limitovaný příspěvkem pojišťovny.

Jak důležité je mít pomoc odborníků po ruce, ví paní Hana, která léta bojovala se závislostí na alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Modrého kříže ve Valašském Meziříčí natáčel reportér Roman Verner

„Nechtěla jsem jít do léčebny, nechtěla jsem být izolovaná od normálního světa. Ale chtěla jsem pomoc, ta mi byla poskytnutá,“ popisuje svou zkušenost vyléčená alkoholička.

Na takové lidi podle Jany Kupkové z ústředí Modrého kříže nelze uplatňovat tabulkové požadavky.

„K nám nepřijde osm klientů za den, nejsme občanská poradna. Myslím si, že když už k nám dojdou, stojí je to hodně síly,“ říká Kupková s tím, že závislých lidí v populaci naštěstí tolik není.

Kromě akutní poradny skončí i dlouhodobá práce s klienty. „Využívá se v případě, že se objevují i nějaké obtíže třeba i v rodině, v zaměstnání, v sociálních vztazích a podobně,“ uvádí terapeutka Eva Oralová.

Organizace Modrý kříž pomáhá lidem ohroženým závislostí na alkoholu, jiných návykových látkách a hráčských aktivitách, jejich rodinným příslušníkům a blízkým osobám. Poskytováním našich služeb chceme napomoci přímo závislým osobám či jejich blízkým řešit sociální, psychické a zdravotní obtíže, do nichž se dostali v důsledku užívání návykových látek.

Krajská radní Taťána Valentová z ČSSD, ale trvá na tom, že je třeba plnit výběrová kritéria. „Máme nastaveny parametry na měření efektivity potřebnosti dané služby a kvality,“ vysvětluje radní.

Podle ní se Zlínský kraj snažil pomoct nastavit službu tak, aby splňovala parametry, Modrý kříž ale usoudil, že radši ukončí poskytování sociální služby.

„Historicky klientů bývalo víc a byli dva poskytovatelé. My jsme na tuto službu vypisovali soutěž, ale Modrý kříž se do ní nepřihlásil,“ dodává.

Za současného stavu není organizace schopná optimalizovat svou činnost a milion korun na rok z vlastních zdrojů nemá.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme