Pardubice budou muset vysvětlit, proč omezily možnost odbočit z Vysoké nad Labem do Opatovic

Pardubická radnice bude muset vysvětlit, proč omezila dopravní značkou možnost odbočit z Vysoké nad Labem do Opatovic. Dva občané už dokonce podali kvůli dopravnímu značení správní žalobu. Vadí jim, že se musí otáčet až v Březhradě, kam je příkazová značka navede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kruhový objezd u Opatovic nad Labem

Kruhový objezd u Opatovic nad Labem | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Dopravní situace na křižovatce z Vysoké do Opatovic na Labem je nepřehledná. Naštvaní řidiči spornou značku demolují. Nelíbí se jim, že nemohou na křižovatce odbočit právě do Opatovic.

„Na inkriminovaném místě má být instalovaná dopravní značka zákaz odbočení vlevo. Má znemožnit nájezd osobních automobilů do naší obce. Žádný z řidičů, který nyní odbočí, se nedopustí dopravního přestupku,“ vysvětluje starosta Opatovic Pavel Kohout.

Značka se nelíbí lidem z druhého břehu Labe, hlavně z přilehlých vesnic a Hradce Králové. Řidiči si tudy zkracují cestu na dálnici D11 i do Pardubic. Už na konci dubna podali kvůli tomu dva muži správní žalobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dopravní nepříjemnost upozorňuje Iveta Záleská

„23. dubna 2014 byl podán návrh na zrušení opatření obecné povahy. Žalobci mají za to, že toto opatření je v rozporu s veřejným zájmem a se zásadami správního řízení,“ potvrdila mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Olga Mičanová.

Opatovice a Vysokou nad Labem loni v létě od sebe odřízla nová čtyřproudá komunikace, která měla mimo jiné svést tranzitní dopravu z Opatovic. To se ale paradoxně nestalo. Auta teď projíždí přímo centrem obce, protože řidiči dopravní značku nerespektují.

Podle vedoucího odboru dopravy Vladimíra Bakajsy jsou na křižovatce u benzinové pumpy jednosměrky, a řidiči tak nemají legálně kudy projet.

„Dostali jsme řidiče do slepých ulic, silnice 1/37 se stavbou zaslepila a řidič, který odbočuje vlevo, pak nemá kudy projet. Průjezd přes čerpací stanci je účelovou komunikací, která má spojovat dvě nemovitosti, není to nějaký průtah. Je tam i místní komunikace, kterou vlastní Opatovice. Jde o jednosměrku, ta ale nemá parametry na to, aby byla obousměrná,“ říká Bakajsa.

Průjezd obcí není řešením

Jiné značení prý dopravní situaci nevyřeší.

„Vůbec nemluvme o myšlence průjezdu obcí. Pak si kladu otázku, proč se tady dělala silnice 1/37 za stovky milionů korun, budovala se i z důvodu obchvatu Opatovic. Jiné řešení by muselo přijít v rámci stavebního či jiného řízení,“ dodal Bakajsa.

Vyjádření pardubického magistrátu ke správní žalobě teď posoudí královéhradecký soud. Jestli úředníci pochybili, budeme vědět za několik týdnů.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme