Medu je na Českobudějovicku málo, letošní ceny asi dosáhnou historicky nejvyšší hranice

Za med si letos pravděpodobně připlatíme. Důvodem je malá snůška, kterou zapříčinila teplá a suchá zima. Včelaři stočili o polovinu méně medu než loni a chtějí zdražovat. Za kilogram by lidé mohli zaplatit až 170 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelín, včely, včelín

Včelín, včely, včelín | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

„Jedna věc je na první pohled jasná. Není to lesní tmavý med, ale víceméně květový. Letos nemáme medovicový med, klasický tmavý,“ hodnotí českobudějovický včelař Vladimír Šámal.

Ze dvou pláství získá zhruba dva kilogramy medu. Na vině je letošní sucho a teplá zima. Kvůli tomu chybí hmyz, který medovici vyrábí. Červci a mšice potřebují pro svůj vývoj mrazivou a suchou zimu.

„Pokud je zima teplá, tak se mohou přemnožit jejich škůdci. Například slunéčka je na jaře zlikvidují a producenti pak v létě nejsou. Lesní snůška nám letos vypadla kompletně a už nemáme naději. Od poloviny července je příroda za vrcholem rozvoje,“ dodává Šámal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se letos včelky činily, zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

Cena by se letos měla pohybovat mezi 160 až 170 korunami za kilogram. Medu je sice v Česku méně, ale například na Vysočině jsou s množstvím poměrně spokojeni. Průměrnou cenu 120 až 130 korun zvedat tamní včelaři nechtějí.

Zákazníci navíc v posledních letech kupují med stále častěji přímo od zdroje. V regálech obchodů se podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce často objevuje zředěný nebo jinak falšovaný.

Úřad nedávno kontroloval kvalitu potraviny v maloobchodech. U šedesáti procent objevili kontroloři nepovolené příměsi, nejčastěji v podobě sacharidů a barviv.

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme