Medu je na Českobudějovicku málo, letošní ceny asi dosáhnou historicky nejvyšší hranice
Za med si letos pravděpodobně připlatíme. Důvodem je malá snůška, kterou zapříčinila teplá a suchá zima. Včelaři stočili o polovinu méně medu než loni a chtějí zdražovat. Za kilogram by lidé mohli zaplatit až 170 korun.
„Jedna věc je na první pohled jasná. Není to lesní tmavý med, ale víceméně květový. Letos nemáme medovicový med, klasický tmavý,“ hodnotí českobudějovický včelař Vladimír Šámal.
Ze dvou pláství získá zhruba dva kilogramy medu. Na vině je letošní sucho a teplá zima. Kvůli tomu chybí hmyz, který medovici vyrábí. Červci a mšice potřebují pro svůj vývoj mrazivou a suchou zimu.
„Pokud je zima teplá, tak se mohou přemnožit jejich škůdci. Například slunéčka je na jaře zlikvidují a producenti pak v létě nejsou. Lesní snůška nám letos vypadla kompletně a už nemáme naději. Od poloviny července je příroda za vrcholem rozvoje,“ dodává Šámal.
Cena by se letos měla pohybovat mezi 160 až 170 korunami za kilogram. Medu je sice v Česku méně, ale například na Vysočině jsou s množstvím poměrně spokojeni. Průměrnou cenu 120 až 130 korun zvedat tamní včelaři nechtějí.
Zákazníci navíc v posledních letech kupují med stále častěji přímo od zdroje. V regálech obchodů se podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce často objevuje zředěný nebo jinak falšovaný.
Úřad nedávno kontroloval kvalitu potraviny v maloobchodech. U šedesáti procent objevili kontroloři nepovolené příměsi, nejčastěji v podobě sacharidů a barviv.