Nízkonákladová letecká společnost Ryanair překvapila prudkým růstem zisku

Irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v posledním čtvrtletí prudce vzrostl zisk. Výsledky překvapily analytiky, protože v předcházejícím období naopak aerolinky vykázaly pokles zisku. Firma navíc očekává růst zisku i nadále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistý zisk společnosti stoupl o 152 procent na 197 milionů eur. To je pro představu v přepočtu kolem 5 miliard a 400 milionů korun. Je to mnohem více, než kolik čekali analytici.

Ještě větší překvapení ale firma připravila svým prohlášením, že čeká další růst během celého roku. Ostatní aerolinky totiž naopak své výhledy zisku pro letošní rok snižují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hospodářské výsledky Ryanairu zajímaly Jitku Hanžlovou

Číslo růstu ale vlastně není až tak závratné, protože loni Ryanairu zisk klesl, takže zásluhou nízké srovnávací základny nyní růst v procentech vypadá větší.

„Ryanair to řešil tak, že přišlo drastické snižování nákladů, omezování personálu, snižování mezd,“ popisuje hlavní cestu, kterou přepravce zlepšil výsledky, Tomáš Menčík z Cyrrusu.

„Ještě více začali tlačit na dodavatele materiálů, energií. Ryanair je tímto známý. Svůj loňský projev řešil tím, že velmi tlačil na náklady a evidentně se to projevuje.“

Striktnost vůči klientům se mírní

Ryanair je známý tím, že šetří i na cestujících. Například omezuje možnost vzít si zavazadlo, nedává cestujícím místa sedadel, cestující si sami musí vytisknout letenky a podobně.

I když Ryanair zvedl ceny letenek v průměru o 9 procent, stále je velmi levný. Během posledního čtvrt roku přilákal o 4 procenta více zákazníků. Přepravil jich více než 24 milionů.

Svá striktní pravidla poněkud zmírnil, aby byl zajímavý pro starší cestující a rodiny s dětmi nebo pro klienty na služební cestě. Ale dál v tom asi nepůjde, protože každý takový krok by znamenal růst nákladů, myslí si analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík:

Letištní plocha, ilustrační obrázek | Foto: Řízení letového provozu České republiky

„Primárně v Evropě funguje tak, že zákazník slyší na cenu. Zejména ten zákazník, který používá Ryanair. Je to velmi tvrdé cenové prostředí a nevěřím tomu, že tím, že by zavedli nějaká vstřícnější opatření vůči zákazníkům, že by přilákali byznysmany.“

„Rodiny s dětmi klidně, ale Ryainair nemá pověst takovou, aby s nimi létali byznysmeni,“ říká Menčík.

Ryanair na sebe upozornil i tím, že chtěl převážet cestující takzvaně na ‚stojáka‘. Pasažéři by nemuseli sedět, ale za letu by stáli. To ale z bezpečnostních důvodů letecké společnosti neprošlo.

Evropský trh zajímá aerolinie z východu

Ryanair je podle počtu přepravených cestujících největší nízkonákladovou společností v Evropě. Otázkou je, zda si tuto pozici udrží.

Ryanair provozuje více než 1600 letů denně a spojuje 182 destinací ve 30 zemích. Letos v dubnu se firma po tříleté odmlce vrátila na pražské letiště a zahájila přímé lety do Dublinu a na londýnské letiště Stansted. Celkem společnost během letošního roku plánuje na obou linkách přepravit na 180 000 cestujících. Od podzimu chce také létat z Prahy do Bruselu.
Pramen: ČTK

Cenová konkurence je v Evropě velmi silná. S rostoucím oživením ekonomiky se čeká, že létat bude více lidí. Proto se na evropský trh tlačí další firmy. Hlavně z Asie a Blízkého východu, jako jsou například Emirates nebo Korejské aerolinky.

„Ryanair v podstatě popírá to, co většina firem viděla jako rizikové pro letošní rok. A to je cenová konkurence. Ryanair říká, že cenová konkurence oslabuje momentálně. Ve druhém pololetí letošního roku by měla být ještě měkčí,“ připomíná Tomáš Menčík.

„To je něco, co nezapadá do komentářů z posledních měsíců. Řekl bych, že Ryanair má velký prostor k tomu v příštích měsících, až budou reportovat další čísla, investory zklamat,“ uzavírá analytik.

Dnes ale akcie irské letecké společnosti na burze rostly kolem pěti procent.

Jitka Hanžlová, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme