ČNB: Euro zůstává na 27 korunách, intervence budou do roku 2016

Kurz koruny se nemění. Česká národní banka rozhodla, že měna zůstane na úrovni 27 korun za euro. Centrální bankéři na svém dnešním zasedání nehýbali ani s výší úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Ekonomika Česka stále není v takové kondici, aby centrální banka jakkoli upravovala kurz koruny.

Guvernér Miroslav Singer zmínil hlavně spotřebitelské ceny, které i nadále zůstávají velmi nízko. Tím rozptýlil i obavy odborů, podle kterých se ČNB právě dnes chystala přitvrdit v intervencích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku jednání centrálních bankéřů informoval redaktor Jan Beneš

„Přiznám se, že mi není úplně jasné, při vědomí toho, že tyto naše výroky jsou ve veřejné zóně na internetu, kde se vlastně vzala ta obava,“ poznamenal Singer.

Guvernér jasně řekl, že tvrdší zásah do kurzu koruny podle poslední prognózy banky nepřipadal v úvahu. Centrální bankéři tedy i nadále drží kurz poblíž 27 korun za euro.

Bankovní rada zároveň konstatovala, že neukončí režim oslabování měny dříve než v roce 2016. Původně počítala s koncem devizových intervencí ve druhém čtvrtletí 2015.

Centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky

V letošním roce očekává ČNB růst české ekonomiky o 2,9 procenta. V předchozí květnové prognóze to bylo 2,6 procenta.

„Růst hrubého domácího produktu je v letošním roce přehodnocen směrem nahoru, zejména v důsledku předpokládané rychlejší obnovy investiční aktivity v soukromém sektoru a vyšší spotřeby domácností,“ upřesnil Singer.

Pro příští rok naopak centrální banka odhad růstu ekonomiky mírně zhoršila, a to na tři procenta oproti 3,3 procenta v květnovém výhledu.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme