Až čtyřicetistupňové horko teď musí snést pracovníci v uzavřených výrobních halách
Současná horka komplikují práci v mnoha oborech. Například v uzavřených výrobních halách teploty stoupají velmi rychle a často už tak těžkou práci ještě ztěžují. V jedné z hradeckých průmyslových továren teď sahají teploty až ke 40 stupňům celsia. Lidé, kteří obsluhují těžké stroje, jsou tak osm hodin vystaveni extrémnímu horku.
„Je to obtížné, já dělám u stroje, který vydává dost velké teplo, tak se to ještě násobí. Aspoň o 10 stupňů minimálně víc, než je okolní teplota,“ říká Pavel.
Ředitelem podniku, ve kterém Pavel pracuje, Jan Houšťek, se snaží jemu i ostatním zlepšit pracovní podmínky. „Kupujeme speciální ochranné nápoje, které obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. Objednáváme neustále další, zvykli si na to. Zaměstnanec přijde do práce a naředí si, jaké množství potřebuje, a podle toho si to potom připravuje celou směnu.“
Reportáž Lucie Valáškové o povinnostech zaměstnavatelů při vysokých teplotách na pracovišti
Zaměstnavatel tak splňuje podmínky, jež mu ukládají zákonné předpisy. Kromě pitné vody, která musí být na pracovišti vždy k dispozici, je jeho povinností poskytnout svým zaměstnancům ve vysokých teplotách i ochranné nápoje.
„U prací méně fyzicky náročných se jako ochranný nápoj poskytuje přírodní pramenitá voda, tedy postačuje i pitná voda z vodovodu. U prací těžšího charakteru se pak jedná o poskytování přírodní minerální vody středně mineralizované,“ říká Renata Dohnalová z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje.
Hygienici kontrolují společně s ochrannými nápoji také požadovanou teplotu na pracovišti. Zvýšená pozornost je věnována povoláním s vysokou tepelnou zátěží.
„Například práce slévačů, pekařů, svářečů a podobně. Dále nás zajímají práce na venkovních pracovištích, například celodenní terénní pracovníci, kteří se pohybují venku ve stavebnictví, zemědělství, údržba městské zeleně a podobně,“ dodává Renata Dohnalová.
V případech, kdy jsou při práci překročeny tepelné limity, musí zaměstnavatel také upravit režim práce a odpočinku. Lidé musí mít bezpečnostní přestávky, jejichž četnost se opět odvíjí od náročnosti práce. Pokud nejsou zaměstnanci s podmínkami na pracovišti spokojeni, mohou si stěžovat na hygienické stanici, která pak na místo vyšle kontrolu.