Milovníci burčáku nemusí jen na Moravu, mohou ho koupit přímo ze sklepů v Žernosekách

I když je žernosecké víno až na konci abecedně řazených lexikonů vín, svou kvalitou podle znalců patří k těm nejlepším v Čechách. Tato vinařská oblast na Litoměřicku neustále roste, hlavně díky malým rodinným vinařstvím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenička burčáku

Sklenička burčáku | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Já to tady znám, jezdím sem každý rok,“ říká pan Jan, který si přijel do Velkých Žernosek pro první letošní burčák. To, co je na Moravě běžným zvykem, Severočeši teprve objevují.

„Tak samozřejmě nejspolehlivější je, když si na burčák zajdete přímo k vinaři,“ říká pan Dalibor, který se svou ženou Petrou vede rodinné vinařství.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vinaři ve Velkých Žernosekách natáčela redaktorka Iva Zítková

„Burčák má mít šest až sedm procent alkoholu,“ říká. „Nyní v tom ale není skoro žádný alkohol. Je to minimálně rozkvašené tak, aby ten vrchol přišel v sobotu na litoměřické vinobraní. Tam už z toho bude burčák,“ vysvětluje.

Pan Jan má vinohrad, ze kterého je vidět krásná polabská krajina. „My jako rodinné vinařství hospodaříme na třech hektarech vinic. Ve Velkých Žernosekách je kolem padesáti až šedesáti hektarů vinohradů plus dalších dvacet třicet hektarů v okolních obcích, Michalovice a Žalhostice,“ vysvětluje.

Kolik je to asi lahví vína, se podle něj jen těžko odhaduje. „Bude to někde mezi dvěma a čtyřmi sty tisíci láhví ročně,“ vypočítává. Ačkoli toto číslo zní impozantně, tvoří jen zlomek produkce vína v zemi.

Pro srovnání: zatímco na Moravě je zhruba 17 tisíc hektarů vinic, v Čechách jich je asi sedm stovek. Kvalita vín tam ale stále roste, pravidelně získávají vinařská ocenění.

Průměrná letošní sklizeň

Letošní sklizeň bude podle žernoseckých vinařů spíše průměrná. Sběr hroznů navíc komplikuje i počasí. „Skoro každý den prší, takže ten podzim je takový nepříjemný,“ říká další vinař, pan Pavel. Kvůli špatnému počasí není jeho burčák tolik sladký.

„Byli jsme v Roudnici, tam byli lidé spokojení. Přesto, že to nemělo takové cukry a kyseliny byly vyšší. No a teď jedeme do Litoměřic, ale už je to lepší. Kyseliny klesly, ale cukry bohužel stouply jen o jeden stupeň,“ popisuje.

Burčáky a vína z okolí Žernosek mohou ochutnat už tento víkend návštěvníci na vinobraní v Litoměřicích a poslední víkend v září také přímo v Žernosekách.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme