Náměstí před libereckou radnicí se stalo rájem pro chuťové pohárky

Liberec ovládl festival Gastrotour 2013. Před tamní radnicí postavili své stánky kuchaři z nejvybranějších místních restaurací - ale třeba i z Třeboně. A mlsaly tu stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečená žebra

Pečená žebra | Foto: Restaurace Kolkovna

„Úplně nejskvělejší byl kapr, kapří hranolky s koprovo-žampionovou omáčkou. Já jsem ochutnala palačinku s kozím sýrem, byla super. Ochutnali jsme těstoviny, burger, pořádné poctivé maso, je tam slanina, čerstvá zelenina a houska opečená z obou stran – ideál,“ konstatují děti a kamarád paní Věnky z Liberce.

Ta nevynechala ani jeden stánek a taky se na kulinářské show Petra Stupky ráda poučila, jak upravit kapra na jiný způsob, než je ten vánoční. Oblíbený televizní kuchař dal i jiné rady, například jak dobře krájet nožem plátky zeleniny nebo ovoce.

Pavel Muller se u stánku s rybími specialitami z Třeboně nezastavil, nejvíc servíroval kapří hranolky.

„Používáme tam rybí koření, které se míchá přímo pro restauraci, pak je tam přidán česnek, chilli, kvalitní sojová omáčka, obalí se to v hladké mouce a osmaží se to.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ivany Bernáthové z gastrofestivalu v Liberci

Skvěle chutnal také sumčí, candátí a štičí salát. A co je v něm kromě kousků čerstvých ryb?

„Citron, bílé víno, řeřicha, kopr, vajíčko a malinko majonézy, ale to jen lehce na zjemnění chuti. V restauraci k tomu podáváme limetkový krém.“

Miloš Kasal šéfuje italským pochoutkám, třeba avokádový salát neměl chybu. „Je to směs trhaných listových salátů, k tomu se přidává rukola, čerstvé avokádo, jahody, pomerančový olej a sýr gorgonzolu.“

Málokdo odolal sladkostem, domácím koláčkům paní Jahodové nebo bazalkové zmrzlině z italské tratorie. Radek se zamiloval do domácí zmrzliny.

„Ochutnal jsem mátovou, čokoládovou, tam byla pravá čokoláda, byla výborná, a zaujala mě taky fíková.“

Zatímco mladí popíjeli v obrovském vedru, paní Věnka neodolala ovocnému pivu.

„Malinové nemá chybu, ochutnala jsem i třešňové, ale tohle je lepší.“

Ivana Bernáthová, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme