„Turisty do Česka lákají památky, hory i lázně, ale bohužel i klišé, jako je levné pivo,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu František Reismüller v pořadu Host Radiožurnálu.
V některých čínských venkovských oblastech platilo, že kdo měl u domu hustý bambusový háj, byl považován za pohostinného. Bambus totiž poskytoval materiál na misky, hůlky, pařáky i obaly na jídlo.
Do českého pavilonu na světové výstavě EXPO v Japonsku zavítalo už přes 700 tisíc lidí. Kuchaři ze Staré gardy České asociace kuchařů a cukrářů tam přivezli menu inspirované výstavou z roku 1970.
„Jsme země, kde leccos dozrává s přicházejícím létem, takže je to určitě zábavnější, voňavější a barevnější,“ těší se na letní sezónu Lukáš Hejlík, který deset měsíců v roce mapuje českou gastronomii.
„Lukáš Vlček by měl přestat bagatelizovat dopady blackoutu a začít jednat. Česká gastronomie potřebuje pomoc, ne prázdné fráze,“ uvedl předseda sekce gastronomie Hospodářské komory ČR Luboš Kastner.
Maringotka má klasické rozměry tři krát osm a půl metru, vchází se do ní po šesti strmých schůdcích, nalevo je výdejní pult s malou kuchyní, kde se jídlo jen ohřívá, a vpravo stůl tak pro osm lidí.
Sbírka malých uměleckých děl – nebo receptů, chcete-li – vychází vstříc začátečníkům i pokročilým. Nabízí totiž vždy dva způsoby přípravy. O knihu hrajeme v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.
„Úplně nejstarší tištěná kuchařka v našem fondu je platinová De honesta voluptate z roku 1503. Je to renesanční kuchařka psaná v latině a obsahuje víc než 250 receptů,“ popisuje kurátorka Kubíčková.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Zmrzlinový pohár za 1000 dolarů je vyroben z luxusních ingrediencí, včetně tahitských vanilkových lusků, třiadvacetikarátového jedlého zlata nebo čokoládových lanýžů Amedei Porcelana.
Očekávanou třetí sérii seriálové tragikomedie, která se odehrává ve zřídkakdy poklidné atmosféře chicagské restaurace, od středy nabízí streamovací platforma Disney+.
Lahůdkářství / Pivovar||red|Literatura|KNIŽNÍ SOUTĚŽ
Co jedl Karel IV. a co Jiří z Poděbrad? A jak starý je vlastně špekáček? Tomu všemu se věnuje Christian Szabo ve svém knižním gastronomickém projektu Evoluce českého jídla.
Tento týden jsem zašla na druhý den zahájení britského tenisového svátku ve Wimbledonu. Na tradičním čaji o páté můžete ochutnat nejen výborné jahody se smetanou.
„To logo je taková slovní hříčka. Včela se norsky řekne [humle] a totéž slovo v norštině znamená taky chmel. Ale do piva žádné včely nepřidáváme,“ vtipkuje jedna ze zaměstnankyň.
Český řízek se nejčastěji podává s bramborovým salátem, bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky. Oblíbené jsou lístky hlávkového salátu, na které řízek servírujeme.
Smažené artyčoky (Carciofi alla Giudia) jsou skvělým příkladem toho, jak židovské komunity dokázaly využít i to, co bylo považováno za odpad. Tento pokrm se stal symbolem židovské kuchyně v Itálii.
„Každý podnik to dělá jinak, ale – nevěřte na spropitné kartou. V ideálním případě se stane, že vy své zdaněné peníze ještě jednou odevzdáte státu,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
„Trošku hřešící den mají. Mají různé steaky hovězí, takže jsme pro ně vybrali prémiová masa, od hovězích svíčkových, telecích chuck eye rollů a takhle, takže to mají opravdu skvělé.“
Vytvoř mi jarní menu vhodné pro pražskou restauraci. I tak může v praxi vypadat úkol pro umělou inteligenci. Jak se prosazuje v gastronomii? A co na ni říkají ostřílení kuchaři?
Chystám se sem zajít už hodně dlouho. Tuto ikonickou restauraci jsem sice už jednou navštívila, ale stoly v hlavním sále byly tehdy beznadějně obsazeny a zamluveny po celý čas mé dovolené.
Kubánský sendvič je dnes vnímán nejen jako klíčový prvek kubánsko-americké kuchyně, ale také jako symbol spojení a kulturní výměny mezi Kubou a Floridou.
Je leden, místo abych po Vánocích ladila figuru do plavek, nezřízeně jsem se vrhla na ochutnávání svíčkové na smetaně s příslušnou dávkou knedlíků. Obětovala jsem se pro čtenáře gastroglos.