Lák z okurek může pomoci při kocovině díky obsahu elektrolytů, zejména sodíku a draslíku. Díky nim dojde k rehydrataci těla a obnově rovnováhy tekutin po jeho devastaci způsobené pitím alkoholu.
I díky nárůstu počtu darovaných potravin a drogerie může banka navyšovat mobilní výdejny v místech, kde lidé nemají možnost jiné pomoci. Ve Středočeském kraji jezdí auto plné balíčku už do 29 míst.
Jak malý může být rozpočet na jídlo? „Neříkám už konkrétní částku, ale když to tak obecně počítám, bývá to kolem třeba 120 nebo 130 korun pro tři až čtyři osoby,“ popisuje gastropublicistka Michopulu.
Řízek s knedlíkem a kyselým zelím působí od počátku hodně podezřele. Je to jednoznačně kulturní omyl, gastronomická anomálie a, řečeno bez obalu, hrozná kombinace.
Datový tým webu iROZHLAS.cz přichystal interaktivní aplikaci, která zobrazuje inflaci v posledních 20 letech. A podívat se můžete i na to, jak se ceny měnily za vlády posledních osmi premiérů.
Slovenská iniciativa byla zneužita a na sítích i v e-mailech se šíří bez kontextu, narativ sklouzává hlavně k tomu, že „Brusel“ bude výrobce do využívání hmyzí moučky nutit.
„Nákupní chování ovlivňuje cena. Proto bych vyzvala obchodní řetězce v Česku, aby investovaly tak, jak se stalo například v Německu,“ říká pro Český rozhlas expertka Joanna Trewernová.
31. května se ve Spojených státech slaví Den makronek. Původní sušenky neobsahovaly žádnou náplň a byly připravovány jen z mletých mandlí, cukru a vaječných bílků.
Nutriční terapeutka nejprve zjistí, jak tělo funguje a co potřebuje, a podle toho pak vytvoří jídelníček ušitý každému na míru. Jídlo by se tak mělo stát spojencem na cestě ke zdraví.
Podle údajů OSN části obyvatel hrozí, že zemřou na důsledky hladu. Izrael naopak tvrdí, že zásoby vytvořené během příměří by měly být dostatečné a že pomoc zadržuje Hamás.
Chřestová sezona je v plném proudu. Chřest si oblíbil už Ludvík XIV. a nejcennějšími na královském stole byly jemné špičky bílého chřestu, kterým se přezdívalo points d’amour – „špičky lásky“.
Zejména v USA se barbecue stalo základem celé kulinářské tradice spojené s pomalým grilováním a uzením masa – například v texaském nebo karolínském stylu.
V sobotu proběhla sbírka potravin. Lidé mohli přispívat ve více než 2500 kamenných obchodech a přes e-shopy. Vybrané množství potravin podle organizátorů odpovídá 928 tisícům porcím jídla.
Pórku fandí celá Evropa a Evropská unie je největší producent i exportér pórku na světě. Belgie a Nizozemsko patří mezi největší vývozce, často dodávají do Spojeného království a Francie.
„Za dvě a půl hodiny jsme měli za úkol maso zbourat, nachystat a připravit z toho pult pro zákazníka, aby to bylo co nejbarevnější,“ přibližuje Monika Remeš průběh řeznické soutěže.
Meziroční zdražení potravin, alkoholu a tabáku v březnu zesílilo z únorových 4,7 procenta na 5,9 procenta. Z toho ceny nezpracovaných potravin stouply dokonce o 9,3 procenta.
České školní jídelny se řídí desítky let starou vyhláškou o školním stravování. Ta v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Od září ale začne platit nová vyhláška.
Projekt Zachraň oběd byl původně jen pro komerční jídelny a kantýny. Podle manažerky projektu Denisy Rybářové se na ně obracely školní jídelny s tím, že by se také chtěly zapojit.
Polské cukrárny se na tlustý čtvrtek předhánějí v rozmanitosti koblihových příchutí. Zatímco loni byla hitem maracuja, letos je novinkou příchuť dubajské čokolády.
Cukr nenahrazují sladidly, ale vlákninou inulinem a místo palmového oleje testují lněný olej. Vědkyně budou mít recepturu hotovou asi za rok a pak ji chtějí nabídnout výrobcům.
Ve školách se brzy začnou měnit jídelníčky. Úpravu připravil Státní zdravotní ústav. Na nový jídelníček se snaží žáky připravit třeba chrudimská jídelna s názvem Kruh zdraví.
Stará mayská legenda tvrdí, že chilli papričky habanero jsou božím darem. Tím božstvem je Itzamná, který byl občas malován s ženskými rysy, což mělo znázorňovat duální božstvo.
Gnocchi mají kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkého Říma. První zmínky o podobném jídle pocházejí z římských dob, kdy Římané připravovali jednoduché knedlíčky z mouky, vody a vajec.