„Za dvě a půl hodiny jsme měli za úkol maso zbourat, nachystat a připravit z toho pult pro zákazníka, aby to bylo co nejbarevnější,“ přibližuje Monika Remeš průběh řeznické soutěže.
Meziroční zdražení potravin, alkoholu a tabáku v březnu zesílilo z únorových 4,7 procenta na 5,9 procenta. Z toho ceny nezpracovaných potravin stouply dokonce o 9,3 procenta.
České školní jídelny se řídí desítky let starou vyhláškou o školním stravování. Ta v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Od září ale začne platit nová vyhláška.
Projekt Zachraň oběd byl původně jen pro komerční jídelny a kantýny. Podle manažerky projektu Denisy Rybářové se na ně obracely školní jídelny s tím, že by se také chtěly zapojit.
Polské cukrárny se na tlustý čtvrtek předhánějí v rozmanitosti koblihových příchutí. Zatímco loni byla hitem maracuja, letos je novinkou příchuť dubajské čokolády.
Cukr nenahrazují sladidly, ale vlákninou inulinem a místo palmového oleje testují lněný olej. Vědkyně budou mít recepturu hotovou asi za rok a pak ji chtějí nabídnout výrobcům.
Ve školách se brzy začnou měnit jídelníčky. Úpravu připravil Státní zdravotní ústav. Na nový jídelníček se snaží žáky připravit třeba chrudimská jídelna s názvem Kruh zdraví.
Stará mayská legenda tvrdí, že chilli papričky habanero jsou božím darem. Tím božstvem je Itzamná, který byl občas malován s ženskými rysy, což mělo znázorňovat duální božstvo.
Gnocchi mají kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkého Říma. První zmínky o podobném jídle pocházejí z římských dob, kdy Římané připravovali jednoduché knedlíčky z mouky, vody a vajec.
Kolik by v obchodech stály potraviny, pokud by velká část z nich každou chvíli nebyla v nějaké slevě? Nikdo už neví. Situace je nepřehledná, soudí Potravinářská komora, sdružující výrobce jídla.
Oba sýry mají své kouzlo a záleží na preferencích, zda chcete autentickou francouzskou chuť, nebo oceníte praktičnost a domácí využití českého hermelínu.
Kvůli těmto zjištěním se chirurg domnívá, že je třeba přehodnotit tendence západního stravování, včetně přidávání cukrů, nasycených tuků nebo výroby ultra zpracovaných potravin.
„Trend je teď o přirozenosti, že radši budu mít trošku míň technicky dokonalou fotku, ale jídlo tam musí vypadat opravdu dobře,“ vysvětluje v pořadu Host Radiožurnálu fotografka jídla Bartošová.
Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější.
Perníčky, rohlíčky, vosí hnízda i linecké. Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům. Ale nebylo tomu tak vždy. Nejdříve se podávalo bohatým měšťanům a se Štědrým dnem nemělo dříve příliš společného.
Vědci zaznamenávali, na jaké potraviny a jak dlouho se na ně děti dívaly. Podle Dany Hübelové z Mendelovy univerzity tak zjistí, co děti na jídlech láká.
Chovatelé v loňském roce podle ročenky chovu skotu vyprodukovali 3,38 milionu litrů mléka, vývoz mléka a mléčných výrobků dosahoval 1,51 milionu litrů.
Věra Doušová ve svých 77 letech působí jako žena, která se nikdy nezastaví. „Můj motor je, že dělám práci, kterou mám ráda, a že si dělám v životě radost,“ usmívá se.
Děti opravdu vnímají vizuální podobu jídla. A pakliže to jídlo vypadá jinak, to dítě si nevymýšlí, ono najednou to jídlo nepoznává, říká v pořadu Host Lucie Výborné ergoterapeutka Jitka Ludvíčková.
Velká hospodářská krize přispěla ke vzniku nového typu gastronomie, která byla cenově dostupná pro masy a přizpůsobená ekonomickým podmínkám. Tento vývoj přinesl trendy, které přetrvaly do dneška.
„Továrna na výrobu másla by rozjela provoz na tři směny. Ale nemají dostatek lidí. Nemůžete bojovat s inflací a zároveň vést válku,“ říká Alexandra Prokopenková z nevládní organizace v Berlíně.
Na začátku byli čtyři vysokoškoláci, kteří jeli na kole z města Čeng-čou do 50 kilometrů vzdáleného Kchaj-fengu, aby ochutnali kuan-tchang-pao, tedy místní druh polévkových knedlíčků.
Základem „deviled eggs“ je vejce natvrdo a náplň z rozmačkaných žloutků, která se míchá s ingrediencemi jako je majonéza, hořčice a ocet, což už samo o sobě vytváří krémovou a chutnou směs.
Velbloudí maso bylo pro beduíny klíčovým zdrojem bílkovin. Guláš z velbloudího masa je jedno z tradičních jídel, které se i dnes připravuje v některých beduínských komunitách při oslavách.