Pečivo z historické pece čeká návštěvníky Slavností chleba na Prachaticku

Tradiční pečení v historické peci, ochutnávky výrobků regionálních pekáren, ale též klasické pouťové houpačky známé už jen z filmů, to je zlomek toho, co dnes zažijí návštěvníci Slavnosti chleba v Lenoře na Prachaticku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mistr pekař Augustin Sobotovič je na nohou už od časného rána. Obecní pec z roku 1837 dobře zná, ale ani dnes nechce nic podcenit.

„Musím naložit dříví, připravit si to všechno, aby se nám do deseti hodin pec pěkně vyhřála, abychom mohli napéct zase dobroty,“ říká pekař. Budík mu zvonil už kolem páté hodiny ráno.

Pekaři na slavnostech překvapení nenabídnou, pokus upéct něco, s čím nemají žádné zkušenosti, by pro ně mohl dopadnout ostudou, jak vysvětluje Sobotovič. Návštěvníci se ale mohou těšit na osvědčené klasiky.

„Naši návštěvníci už jsou zvyklí na naši klasiku. Čekají housky, česnekové placky, dalamánky a náš chleba,“ dodává Sobotovič.

Od historické pece mohou zájemci zamířit k obecnímu úřadu, kde bude tvořivá dílna pro děti, které si mohou vyzkoušet, jak se peče obřadní pečivo.

„Každý rok se snažíme mít nějakou novinku a letos tady máme tvořivou dílnu pro děti,“ upozorňuje místní starostka Jaroslava Krnáková.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme