Co s tím? Chtělo to reformy, ale bez politických změn to možné nebylo. K tomu historik Jan Křen trefně poznamenává: „Pokud šlo o řešení problémů, husákovské vedení bylo v pasti“.
„Jak si někdo objedná, vezmu krajíc a dám ho na gril. Pajda musí být připravovaná nad ohněm,“ zdůrazňuje kuchařka Agnieszka „A jak se trochu opeče, aby povrch křupal, dodávám přísady,“ říká.
Majitelem pekárny je Jeff Laine, potomek finských přistěhovalců. Asi i proto má k pečivu evropského typu tak nějak bližší vztah. Peče osm druhů chleba.
Kvůli neustálému ostřelování je složité na východě Ukrajiny, převážně v ostřelovaných městech a vesnicích, humanitární pomoc doručit těm, kdo ji nejvíc potřebují.
David Wright z organizace Save the Children ve středu řekl, že letos se v Súdánu, který patří k nejchudším státům světa, může hlad týkat 20 z 45 milionů tamních občanů.
Pokud by chtěl člověk propadnout panice a nakupovat zásoby, pak je na místě doporučit olej, mouku, případně se ještě zamyslet nad trvanlivými mléčnými výrobky.
Dagmar Heřtová věří, že pečení zlatých knedlíčků v bábovkové formě je odkazem na kuchyni Rakousko-Uherska, zvláště pak na kynutou vídeňskou Kugelhopf, vídeňskou bábovku.
Říká se, že ve válce sice múzy mlčí, ale žaludek mlčet nechce a ani nemůže. Problémy se zásobováním potravinami se projevují i v Náhorním Karabachu, o který válčí Arméni a Ázerbájdžánci.
„Inovačního ale na lince není vůbec nic. Všechno, co linka měla splňovat, bylo aplikováno již dlouhá léta před tím, a to přímo v Liekenu,“ popsal bývalý provozní ředitel Penamu.
Až dosud pocházely nejstarší důkazy o pečení chleba z doby před 9000 lety z Turecka. Objev v Jordánsku posunul znalosti o výrobě chleba o 5000 let dozadu.
Největší betlém vyrobený z chleba cestuje dnes z Českých Budějovic do Prahy. Od zítřka už bude k vidění v chrámu Svatého Víta. Betlém vyrobili studenti a učitelé českobudějovické Střední školy obchodu služeb a podnikání v Kněžskodvorské ulici. A poprvé ho představili na podzimním gastronomickém festivalu Gastrofest.
Tradiční pečení v historické peci, ochutnávky výrobků regionálních pekáren, ale též klasické pouťové houpačky známé už jen z filmů, to je zlomek toho, co dnes zažijí návštěvníci Slavnosti chleba v Lenoře na Prachaticku.
Česko-rakouské pohraničí znovu ožilo dvěma zemskými výstavami. Ta hornorakouská se koná částečně v Česku, hostí ji taky Český Krumlov a Vyšší Brod. O víkendu se přidala i dolnorakouská zemská výstava. Z jižní Moravy je to tam jenom skok. Letošní téma se točí kolem výroby chleba a vinařství. A Češi jsou tam více než vítáni.
Američané vyvinuli technologii, která by mohla významně prodloužit životnost potravin. Vědci už našli způsob, jak udržet chleba čerstvý až 60 dní. Od svého objevu si slibují konec plýtvání s potravinami.