V Klatovské nemocnici skončili se salmonelózou další dva lidé
Klatovská nemocnice přijala další dva pacienty nakažené salmonelózou. Oba uvedli, že jedli špagety carbonara z plzeňské vývařovny ZRTAS. Ta prodala 24. července 140 porcí do různých firem a institucí, přes sto lidí pak onemocnělo salmonelózou. Majitel vývařovny zaslal ČRo vyjádření, ve kterém celé situace lituje a je přesvědčen, že ze strany firmy nedošlo k žádnému pochybení. Vzorky odebrané na místě stále zkoumají hygienici. V nemocnicích v Plzni a Klatovech zůstává přes 60 nakažených pacientů.
Plzeňská fakultní nemocnice dnes propustila přes polovinu pacientů, kteří se salmonelózou nakazili. V léčbě budou pokračovat doma. V nemocnici v Plzni jich nadále zůstává dvaadvacet.
„Dnešního dne bylo ve fakultní nemocnici Plzeň celkem 48 pacientů s příznaky salmonely a během dne jich bylo 26 propuštěno do domácího ošetřování. Ze stávajících hospitalizovaných pacientů nikdo není v ohrožení života,“ popisuje mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.
Naproti tomu Klatovská nemocnice přijala další dva pacienty, kteří také jedli problematické špagety. Se salmonelózou jich tam teď leží 10.
Počet nakažených ještě nemusí být konečný vzhledem k tomu, že špagety zabalené v krabičce mají pětidenní trvanlivost.
Hygienici zatím stále zkoumají, jak se bakterie do jídla dostala. Nařídili sanitaci vývařovny, vyšetřili zaměstnance, udělali jim výtěry a provedli také stěry z prostředí. Už od víkendu mají k dispozici i vzorky nakažených špaget.
„Vzorky máme v laboratoři. Relevantní výsledky jsme schopni poskytnout někdy během čtvrtka, protože skutečně nechceme nic podcenit,“ zdůrazňuje Jana Hejdová z krajské hygienické stanice.
Český rozhlas má jako jediný k dispozici písemné vyjádření majitele vývařovny ZRTAS Martina Zrny k epidemii salmonelózy. Zrna v něm uvádí, že s nemocnými soucítí a jeho firma spolupracuje se všemi státními orgány, které událost vyšetřují.
Je přesvědčen, že veškeré postupy při přípravě jídla byly v souladu s předpisy a salmonela se do kuchyně dostala v jedné ze surovin od dodavatele. Za 7 let fungování podle něj firma podobný problém neměla a je připravená ještě zpřísnit veškerou kontrolu výrobního procesu.