Česko má problém s ovlivňováním zápasů, horší je jen Brazílie. Sází se hlavně na nižší soutěže a malé sporty

Česko patří mezi země s nejvíce zmanipulovanými sportovními zápasy na světě. Také tento problém se aktuálně řeší na mezinárodní konferenci v Praze, kterou pořádá Policie České republiky ve spolupráci s Interpolem. Podle organizace Sportradar je totiž na světě jen jediný stát s větším počtem ovlivněných utkání.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online sportovní sázení (ilustrační foto)

Online sportovní sázení (ilustrační foto) | Foto: Federico Caputo | Zdroj: Panthermedia / Profimedia

„Není to policejní statistika, je to statistika neziskové organizace, která se tomu velmi profesionálně věnuje. V roce 2023 bylo nejvíce podezřelých zápasů v Brazílii, což je 109, Česká republika byla s 67 na druhém místě, třetí máme Filipíny s 65,“ mluví ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek o velmi negativní statistice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z mezinárodní konference v Praze pořádané Policií České reubliky

Neznamená to ale, že by se na utkání sázelo v Česku, naopak spolupráce s tuzemskými sázkovými kancelářemi je prý velmi dobrá. „Pokud si popíšeme model, že se sází z asijských zemí na zápas v České republice, třeba třetí fotbalové ligy nebo basketbalové ligy, tak tam se hodně sází na to, kdo vyhraje poslední část toho sportu. Jestli v posledních deseti minutách bude aut nebo roh, to jsou věci, které velmi snadno ovlivníte,“ přibližuje Mazánek.

„Máme zkušenosti, kdy se v jedné zemi sport hraje, v druhé se sází a ve třetí sídlí provozovatel sázkové kanceláře. Trestná činnost je páchána převážně v online prostředí, takže prokázat trestnou činnost je mnohdy velmi složité,“ přidává policejní prezident Martin Vondrášek s tím, že většinou nejde o nejvyšší soutěže.

„Zaměřujeme se v posledních letech na nižší úrovně jednotlivých národních soutěží. A nemluvím jen o fotbale, ale i o sportech, které u nás nejsou tak populární, například ping- pong,“ dodává policejní prezident.

Napadení sudích, výhrůžky smrtí a sedm vyloučení. Zápas Údlic s Duchcovem měl nepříjemnou dohru

Číst článek

„Důvod, proč neovlivňujete nejvyšší soutěže, je, že jsou velmi sledované. Jsou v přímém přenosu nebo si to můžete dohledat. To znamená, že čím více budou i nižší soutěže dostupné na internetu online, tak to pomáhá kontrole. Protože korupci se vždycky bude dařit tam, kde je slabá veřejná kontrola,“ upozorňuje Jiří Mazánek, který si druhé místo v negativním žebříčku vysvětluje tím, že kultura ve sportu ohledně ovlivňování zápasů a braní úplatků není v Česku na moc vysoké úrovni. 

A tak ho těší zorganizování aktuální konference, kde jsou i někteří zástupci sportovních svazů. „Snažíme se edukovat zástupce jednotlivých sportovních svazů, zejména těch velkých, na které se sází, aby měli své lidi, kteří se té problematice věnují, rozumí jí a  dokážou pomoct. A dokážou pomoct i sportovcům, protože se to netýká jen organizovaných skupin, ale ty kontaktují naše sportovce a vybízejí je k trestné činnosti. A pro ně se to někdy stává velmi složitým,“ doplňuje předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme