Hrdinové jsme nebyli jen já a Martin Vaniak. Celý tým šlapal, vzpomíná Vlček na bitvu s Ajaxem v roce 2007

Když se řekne Slavia a Ajax, asi každému fotbalovému fanouškovi se vybaví zápas, po kterém Pražané poprvé v historii postoupili do hlavní fáze Ligy mistrů. Hrál se na konci srpna roku 2007. A hlavním hrdinou Slavie byl tehdy útočník a v současnosti vedoucí týmu Stanislav Vlček.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí mužstva Slavie Stanislav Vlček

Vedoucí mužstva Slavie Stanislav Vlček | Foto: X SK Slavia Praha | Zdroj: X / @slaviaofficial

Od legendárního vítězství 2:1 nad Ajaxem na stadionu Evžena Rošického, které po venkovní výhře 1:0 znamenalo pro Slavii první účast v Lize mistrů, uplynulo víc než sedmnáct let. Před čtvrtečním duelem stejných klubů v hlavní fázi Evropské ligy se někdejšímu kanonýrovi Stanislavu Vlčkovi, současně vedoucímu týmu, historický úspěch znovu vybavuje. „Vzpomínky jsou vždy čerstvější, když je Ajax Amsterdam v osudí a dostaneme ho. Samozřejmě vzpomínám,“ přiznává Vlček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Stanislava Vlčka, jak vzpomíná na památnou bitvu s Ajaxem Amsterdam

Památný duel si vybavuje i současný trenér Slavie. „Nejvíc si vzpomenu na Martina Vaniaka a na jeho úžasný výkon v dvojzápase,“ říká kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

V duelu v Nizozemsku, ale i v odvetě v Praze váleli především útočník Stanislav Vlček a brankář Martin Vaniak.

„Nemyslím si, že jsme byli hrdinové jen my s Martinem, ale že to byl celý tým. Byli jsme jasným outsiderem a neměli prakticky žádnou šanci. Týmovou hrou jak na Ajaxu, tak pak na Strahově jsme Ajax udělali a postoupili přes něj. Nebyla to moje zásluha, já už jen slíznul smetanu. Samozřejmě Martin Vaniak v bráně byl fantastický,“ vzpomíná Vlček.

„Od toho jsem tady. Přišel jsem, abych Slavii pomohl, a jsem rád, že se pod takový úspěch můžu podepsat. Ještě si to neuvědomuji, a když vidím támhle ty dva pány, co stojí s šálou Ajaxu, tak ty si to uvědomí asi až budou v letadle,“ řekl Radiožurnálu gólman Martin Vaniak ještě plný emocí po postupu přes Ajax do Ligy mistrů na konci srpna roku 2007.

Slavia se pak s nejslavnějším nizozemským klubem utkala i v následující sezoně a v Evropské lize s ním uhrála remízu 2:2. Sérii bez porážky s Ajaxem se slávisté pokusí protáhnout ve čtvrtek ve stejné soutěži. Utkání začne na stadionu v Edenu v 18.45 a Radiožurnál Sport ho odvysílá v přímém přenosu.

Pavel Tylšar, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme