Prodloužení jsem zavinil já, vzpomíná gólman Viktor na slavné finále evropského šampionátu v roce 1976

Do začátku fotbalového mistrovství Evropy v Německu zbývá devět dní. A před turnajem se v našem seriálu vracíme do minulosti. Dnes to bude slavný rok 1976 a zlato československé reprezentace. Ve finále Eura v Jugoslávii tehdejší národní tým porazil Západní Německo po penaltách. Na ty by ale nedošlo, kdyby v závěru normální hrací doby slavný gólman Ivo Viktor nezaváhal a soupeř nevyrovnal na 2:2.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Viktor v brance Československé reprezentace na evropském šampionátu v roce 1976

Ivo Viktor v brance Československé reprezentace na evropském šampionátu v roce 1976 | Zdroj: ČTK

Každé fotbalové mistrovství Evropy přineslo nespočet příběhů a zajímavých událostí. Před blížícím se šampionátem v Německu Radiožurnálu Sport některé z nich připomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brankář Ivo Viktor: Hrdina a viník finále Eura 1976

„U brankářů se bohužel za chyby platí rovnou góly a lidé si to pamatují,“ vystihl trefně nevděčnost brankářské pozice Ivo Viktor.

Toho si fanoušci ale pamatují hlavně kvůli výborným výkonům. Byl oporou pražské Dukly a dlouhá léta nikoho nepouštěl do branky československé reprezentace, ve které byl u kapitánem.

Na vítězném evropském šampionátu v Jugoslávii se stal nejlepším gólmanem turnaje. Ve finále proti Spolkové republice Německo si ale i tento výjimečný brankář vybral slabší  chvilku.

„Měli jsme štěstí a životní výkon, ale to prodloužení jsem zavinil já, protože jsem tam šel málo důrazně. Zase si s Tondou Panenkou říkáme, že kdybych to tam já nezařídil, tak on nebyl tak slavný, protože by na penalty nedošlo a vyhráli bychom 2:1,“ vzpomínal později už se smíchem Ivo Viktor.

Sám ale přiznává, že v současnosti by se musel některé věci přiučit. „Brankář dneska hraje, jako to vidíme třeba u Manuela Neuera, takového stopera, libera. Sbírá dlouhé balony za obranu a ušetří tím práci obráncům. Zvětšil se jejich akční rádius a malá domů to ovlivnila, že jsou nuceni hrát nohama. Měl by to být ideálně chytající hráč,“ popisoval legendární fotbalový gólman Ivo Viktor.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme