Padá dost gólů a hraje se otevřený fotbal, pochvaluje si Hapal dosavadní průběh Eura

Fotbalové Euro se hraje v Německu, na které má příjemné vzpomínky současný kouč Baníku Ostrava Pavel Hapal. Odchovanec Sigmy Olomouc byl na přelomu 80. a 90. let jedním z nejlepších fotbalistů Československa. Sigmu táhl pohárovou Evropou přes Hamburk až k zápasu s Realem Madrid. Pak přestoupil do Bayeru Leverkusen.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal

Staronový trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal | Foto: Darren Staples | Zdroj: PA Images / Profimedia

Pavel Hapal patřil po přestupu do Leverkusenu k tahounům nově vytvořené české reprezentace za prvním vrcholem, a sice mistrovstvím Evropy 1996 v Anglii. Jenže rok před Eurem přestoupil do Tenerife a tam si měsíc před mistrovstvím Evropy zlomil nešťastně lýtkovou kost po střetu s vlastním brankářem. A to ovlivnilo celou jeho další kariéru. Vrcholný turnaj už si nikdy nezahrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si fotbalového trenéra Pavla Hapala, jak hodnotí dosavadní průběh Eura

„Samozřejmě mám v hlavě, že jsem přišel o Euro. I když fyzicky jsem tam byl s celým mužstvem, ale o zápasy jsem přišel. Fotbal to přináší. Zranění bylo natolik klíčové, že už zbytek kariéry nebyl tak oslnivý jako úvod,“ říká kouč Baníku Ostrava. 

Otevřený fotbal a hodně gólů

V Tenerife kvůli komplikacím se zraněním nehrál Hapal prakticky tři sezony. Pak se vrátil do české ligy. Teď je trenérem Baníku Ostrava a Euro bedlivě sleduje. „Líbí se mi, že padá dost gólů. Byly už k vidění krásné zápasy, ale také utkání, která byla spíše průměrnější. Němci budou hodně silní, Portugalci v zápase proti Česku ukázali ohromnou sílu. Samozřejmě kvalitu mají i Italové a Angličané. Líbil se mi i zápas Turecka s Gruzií, který byl hodně otevřený. Moc se netaktizovalo, hrálo nahoru dolů a to se fanouškům líbí,“ hodnotí dosavadní průběh evropského šampionátu Hapal. 

Fotbalisty čeká klíčový duel s Gruzií, trenér plánuje změny v sestavě a smekl před kvalitou soupeře

Číst článek

Česká reprezentace podle Hapala v prvním utkání s Portugalskem herně zklamala a v sobotu proti Gruzii musí zabrat, nejlépe pochopitelně vyhrát. 

„Ze hry byl asi každý zklamaný. Očekávali jsme víc a škoda, že kluci neurvali alespoň bod. Musíme ale uznat, že Portugalci po celých devadesát minut ukázali velkou sílu a vítězství si zasloužili. I když to pro české kluky bylo nešťastné a smolné. Bohužel jsme v zápase navíc neměli, maximálně na tu remízu,“ uznává Hapal, který jako mladý fotbalista v nabité československé reprezentaci 21 zápasů.

Ale v české právě kvůli zranění přidal už jen deset dalších startů. Jediný reprezentační gól vstřelil v říjnu roku 1993 v Košicích v kvalifikaci na mistrovství světa proti Kypru, vedle něho se trefili při výhře 3:0 Peter Dubovský a Tomáš Skuhravý.

David Procházka, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme