Francie je v semifinále mistrovství Evropy, bezbrankový duel s Portugalskem rozhodly až penalty

Francouzští fotbalisté porazili ve druhém čtvrtfinále mistrovství Evropy v Hamburku Portugalsko po bezbrankovém průběhu 5:3 na penalty a v úterý budou hrát v Mnichově se Španělskem o postup do finále. V rozstřelu všech pět francouzských hráčů svou úlohu splnilo, Portugalec Joao Félix trefil tyč.

Hamburk (Aktualizováno: 23:54 5. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie ani v pátém utkání na Euru nedala gól ze hry, v dosavadním průběhu byl jeden z penalty a dva vlastní. Její největší hvězda Mbappé po úderu do zlomeného nosu zápas nedohrál.

Španělé udolali v prodloužení Německo 2:1 a jsou prvními semifinalisty mistrovství Evropy

Číst článek

Portugalci nenašli cestu do sítě už ve třetím zápase v řadě a Ronaldo se v rekordním třicátém a posledním zápase na Euru prakticky k ničemu nedostal.

Oba týmy se utkaly na Euru potřetí v řadě. Ve finále před osmi lety Portugalci vyhráli ve finále 1:0 gólem v prodloužení, o čtyři roky později skončil zápas ve skupině 2:2, když Portugalce tehdy před porážkou zachránily dvě Ronaldovy penalty.

Francii pro dvě žluté karty scházel záložník Rabiot, jehož místo na levé straně zaujal Camavinga. V útoku byl Mbappého parťákem poprvé od začátku jeho dosavadní spoluhráč z PSG Kolo Muani. Soupeř osvědčenou sestavu nezměnil.

Zpočátku v držení míče jasně dominovali Portugalci, ale vytěžili z toho jen sérii rohových kopů a Fernandesovu střelu z dálky, kterou odvrátil obránce Saliba. Na druhé straně odpověděl stejnou mincí Hernández, což byla v prvním poločase jediná střela mířící mezi tyče.

Ronaldo byl před utkáním s 20 pokusy nejpilnějším střelcem na turnaji, ale tentokrát nebyl na trávníku téměř vidět. Dokonce i přímý kop z nebezpečné vzdálenosti překvapivě přenechal Fernandesovi.

Druhý poločas

Druhý poločas byl přece jen divácky atraktivnější. Brzy po změně stran o sobě dal poprvé výrazněji vědět Mbappé, ale jeho pohotovou střelu brankář Costa zneškodnil. Pak dostal francouzský kapitán míčem do zlomeného nosu a skácel se na trávník s bolestivou grimasou.

Až po hodině hry si první střely na branku připsali i Portugalci zásluhou Fernandese a Vitinhy, ale brankář Maignan si s nimi poradil. Šance měli i Francouzi, Kolo Muanimu ji vzal obránce Dias, Camavinga minul branku. Jejich ofenzívu oživil Dembélé, jehož příchodem byl útok PSG na trávníku kompletní, ale když v poslední minutě neuspěl Mbappé, dospěl zápas do prodloužení.

V něm se poprvé dostal ke střele Ronaldo, ale mířil příliš vysoko. Portugalci byli i potom blíž k narušení rovnováhy. Leao svého spoluhráče z AC Milán Maignana už překonal, ale stoper Upamecano pohromu odvrátil. Střídající Joao Félix hlavičkoval jen do boční sítě.

O pár minut později se stal smutným hrdinou penaltového rozstřelu, když jeho střelu zastavila tyč. Zatímco proti Slovinsku portugalský gólman Costa zlikvidoval všechny tři střely ze značky pokutového kopu, tentokrát mu Francouzi nedali šanci a dál mohou pomýšlet na zopakování triumfu z roku 2000.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu - čtvrtfinále:

Hamburk: Portugalsko - Francie 0:0 po prodl., na pen. 3:5

Penalty proměnili: Ronaldo, B. Silva, Mendes - Dembélé, Fofana, Koundé, Barcola, Hernández. Neproměnil: Joao Félix (Portug.).

  • Rozhodčí: Oliver - Burt, Cook (všichni Angl.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Palhinha - Saliba. Diváci: 47 789.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme