Slovensko na Euru končí. Na začátku prodloužení se hlavou trefil Kane a Anglie vyhrála 2:1

Angličtí fotbalisté zvítězili v osmifinále mistrovství Evropy nad Slovenskem 2:1 po prodloužení a ve čtvrtfinále se utkají v sobotu v Düsseldorfu se Švýcarskem. Slovensko dostal v Gelsenkirchenu do vedení Ivan Schranz, útočník pražské Slavie vstřelil už třetí gól na turnaji. V páté minutě nastavení srovnal po dlouhém autu nůžkami Jude Bellingham a hned na začátku prodloužení hlavičkoval do sítě Harry Kane.

Aktualizováno Gelsenkirchen (Aktualizováno: 20:48 30. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličan Phil Foden (vpravo) a Slovák Peter Pekarík bojují o míč během zápasu 16. kola UEFA Euro 2024 v Areně AufSchalke v německém Gelsenkirchenu, 30. června 2024

Angličan Phil Foden (vpravo) a Slovák Peter Pekarík bojují o míč během zápasu 16. kola UEFA Euro 2024 v Areně AufSchalke v německém Gelsenkirchenu, 30. června 2024 | Foto: Bradley Collyer | Zdroj: Profimedia

Slováci ještě nikdy tým z kolébky fotbalu neporazili, ze šesti dosavadních zápasů vytěžili jen jednu bezbrankovou remízu, a to na Euru před osmi lety. Tentokrát však měli k výhře hodně blízko. Soupeři dovolili mít velkou převahu v držení míče, ale brankář Martin Dúbravka, který většinu anglických hvězd dobře zná z působení v Newcastlu, dlouho držel bez větších problémů čisté konto.

Trenér Gareth Southgate dovedl anglické fotbalisty do čtvrtfinále i na čtvrtém turnaji v řadě. V sestavě udělal i přes nepřesvědčivé výkony ve skupině jen jedinou změnu, ve středu pole se poprvé na Euru objevil v základu Kobbie Mainoo místo Conora Gallaghera.

Slováci začali stejně jako proti Rumunsku a všichni s výjimkou útočníka Davida Strelce nastoupili od první minuty i počtvrté na turnaji. Trenér Francesco Calzona nejstarší základní jedenáctku ze všech týmů na Euru prakticky neměnil.

Jeho svěřenci během úvodní čtvrthodiny třikrát zahrozili. Juraj Kucka se Strelcem si při přímém kopu naběhli za obranu, ale v rozhodujícím okamžiku se srazili. Vzápětí Dávid Hancko z úhlu minul branku a únik Lukáše Haraslína zadáci zblokovali. Anglická obrana se nevyhnula chybám a Marc Guéhi už ve třetí minutě přišel vinou žluté karty o čtvrtfinále.

Ve 25. minutě pak marně stíhal Ivana Schranze, který souboj s ním ustál a Strelcovu přihrávku chladnokrevně proměnil. Útočník, který v celé kvalifikaci gól nedal, se na turnaji s třemi zásahy zařadil mezi nejlepší střelce.

I ve čtvrtém zápase Slováci na Euru otevřeli skóre. Anglické pokusy brankáře Dúbravku dlouho nijak nezaměstnaly. Mainoo mířil příliš vysoko a hlavičku Harryho Kana odvrátil Hancko na roh.

Neplatný gól

V 50. minutě předvedli Angličané první rychlý brejk, ale Philu Fodenovi vzal gólovou radost videorozhodčí, který potvrdil ofsajd. Na druhé straně si Strelec všiml, že brankář Jordan Pickford stojí daleko vpředu a z poloviny hřiště jen těsně minul pravou tyč.

V průměru o čtyři roky mladší anglická jedenáctka na trávníku stále víc dominovala, hrálo se prakticky jen na slovenské polovině, ale zakončení stále chybělo. Kanova hlavička znovu mířila vedle a Declan Rice trefil z dálky tyč.

Slováci už měli senzační postup na dosah, než vzduchem střihly Jude Bellinghamovy nůžky. Byla to první anglická střela, která mířila mezi tyče a přinesla zatím nejhezčí gól na turnaji.

A hned poté, co byla hra znovu zahájena, přišla druhá střela a opět skončila v síti. Kapitán Kane po prodloužení Ivana Toneyho tentokrát hlavičkoval přesně. Pro anglického střeleckého rekordmana to byl 65. gól v mezistátních zápasech.

Slovenští hráči se nevzdávali, i když jejich největší útočné trumfy už seděly na lavičce. Blízko k vyrovnání měl Peter Pekarík, v 37 letech nejstarší hráč na hřišti. Ofenzivu se pokusil oživit liberecký útočník Ľubomír Tupta. Favorit jen bránil těsný náskok, ale postup už si pohlídal.

Španělé zvítězili nad Gruzií 4:1. Postupují do čtvrtfinále Eura, kde vyzvou Německo

Číst článek

Trenér Calzona i přes vyřazení prohlásil, že je na mužstvo hrdý. „Hráli jsme vyrovnanou partii proti týmu, jehož hodnota je obrovská. Druhou polovinu prodloužení jsme sehráli prakticky na jejich polovině, k tomu není co dodat,“ řekl v rozhovoru pro televizi Markíza.

Bellingham, který den před zápasem oslavil 21. narozeniny, byl vyhlášen hráčem zápasu. „Jste třicet sekund od cesty domů. Cítíte, že jste zklamali národ, ale stačí jeden kop do míče a všechno je skvělé,“ řekl po utkání webu UEFA a dodal: „Je to pocit, který už nechci zažít, ale když to takhle vyjde, je to nádherné. V zakončení jsme mohli být přesnější, ale tým ukázal, že má charakter.“

Pochválil ho i Kane. „Jude dal neuvěřitelný gól a udržel nás při životě. Je to jeden z nejlepších fotbalistů, jaké jsme kdy měli,“ řekl kapitán, který sám dokonal obrat druhým gólem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme