Po tragické nehodě zemřel Johnny Gaudreau. Americkému hokejistovi bylo 31 let

V 31 letech tragicky zahynul jeden z nejlepších hokejistů NHL posledních let Johnny Gaudreau, jenž ve dvou uplynulých sezonách hájil barvy Columbusu. Při dopravní nehodě spolu s ním zemřel i jeho bratr Matthew.

Columbus (Aktualizováno: 15:41 30. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johnny Gaudreau

Johnny Gaudreau | Foto: Slávek Růta | Zdroj: Profimedia

Blue Jackets o tom informovali na klubovém webu. Podle dostupných informací se nehoda stala ve čtvrtek večer, když jeli oba na kolech v okolí domu jejich rodiny v Salemu v New Jersey, kde se Gaudreau také narodil.

„Klub je šokovaný a zničený touto nepředstavitelnou tragédií, náhlou ztrátou Johnnyho a Matta. Johnny byl nejen skvělý hokejista, ale co je důležitější - milující manžel, otec, syn, bratr a přítel. Modlíme se za jejich rodinu a uděláme vše, abychom jí pomohli tuhle tragédii překonat,“ uvedl Columbus.

Během jejich jízdy je měl srazit opilý řidič v autě a od té doby se začaly šířit spekulace o útočníkovu úmrtí. V pátek měli navíc oba doprovodit sestru Katie k oltáři při její svatbě.

Gaudreau, jenž spolu s manželkou Meredith vychovával dceru Noau a syna Johnnyho, zářil na ledě zejména díky mimořádně šikovným rukám.

Umění hráče s přezdívkou „Johnny Hockey“ měli možnost obdivovat diváci i během květnového mistrovství světa v Praze a Ostravě. Čtvrtfinálová porážka 0:1 s pozdějšími mistry světa Čechy zůstane souhrou tragických okolností navždy jeho posledním soutěžním utkáním.

Úspěšní bratři

Hokej hrál rovněž na pozici útočníka také devětadvacetiletý Matthew Gaudreau, na jehož kontě je i 21 utkání AHL. Mezi elitu do NHL se však prosadit nedokázal.

„Johnny hrál hokej s velkou radostí a zápalem, což pocítil každý, kdo ho viděl na ledě. Všude tam, kde hrál, od Boston College přes Calgary Flames, přes tým USA až po Blue Jackets, si přinesl opravdovou lásku k hokeji. Nadchl fanoušky tak, jak to dokázal jen 'Johnny Hockey'. Bude nám strašně chybět,“ uvedli Blue Jackets.

Gaudreau patřil dlouhodobě k lídrům a hlavním tvářím Calgary, které si ho vybralo při draftu v roce 2011 až ze 104. místa.

Postavou nevysoký, ale technicky geniální útočník, jenž se s americkou dvacítkou stal mistrem světa, se zaskvěl nejvíce v sezoně 2021/22, kdy v 82 zápasech základní části nasbíral 115 bodů za 40 gólů a 75 asistencí. Lepší byl tehdy jen Connor McDavid, aktuálně patrně nejlepší hráč světa.

Columbus ulovil na trhu s volnými hráči Gaudreaua, jednu z největších hvězd NHL získal na sedm let

Číst článek

Gaudreauovi ale právě po tomto ročníku vypršel kontrakt a na pokračování se s vedením Flames nedohodl. Zkusil proto trh s volnými hráči a podepsal lukrativní sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů s Blue Jackets.

Celkem odehrál v dlouhodobé fázi NHL 763 zápasů a připsal si 743 bodů za 243 gólů a 500 asistencí. Za 42 bitev play-off přidal 33 bodů (11+22).

Na MS se představil celkem pětkrát a ve 40 startech nastřádal 43 bodů (13+30). Na svém posledním turnaji dal v květnu v osmi duelech tři branky a přidal osm nahrávek.

Hokej hrál rovněž na pozici útočníka také devětadvacetiletý Matthew Gaudreau, na jehož kontě je i 21 utkání AHL. Mezi elitu do NHL se však prosadit nedokázal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme