Benák se bude v americké juniorce rozvíjet. Mladí by měli v extralize dostat víc prostoru, říká Nedorost

Stangnuje český mládežnický hokej, nebo je na vzestupu? A jak se daří začleňovat mladé hokejisty do extraligy dospělých? O tom mluvil ve vysílání Radiožurnálu Sport bývalý útočník Václav Nedorost, který má na starosti českou hokejovou reprezentaci do osmnácti let.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Talentovaný mladík Adam Benák se v plzeňském áčku neprosadil

Talentovaný mladík Adam Benák se v plzeňském áčku neprosadil | Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia | Zdroj: Profimedia

Český mládežnický hokej se postupně začíná zvedat. Junioři na posledním světovém šampionátu postoupili do semifinále a výběr do osmnácti let na začátku srpna v Edmontonu na Hlinka Gretzky Cupu nestačil až ve finále 1:2 na domácí výběr.

Česká osmnáctka prošla turnajem v Edmontonu bez zaváhání, narazila až ve finále proti Kanadě. Co na to říkáte?
Máme šikovné kluky, kteří hokej umí. A když se soupeři dokážeme bruslit a jsme aktivní po celém hřišti, naše kreativita se ukáže, a dokážeme zápasy rozhodnout. Můžeme hrát s kýmkoli, což je velice příjemné zjištění. Kluci hráli velice dobře.

Pro nadcházející sezonu je zatím na soupiskách týmů zhruba 20 náctiletých hráčů. Je to hodně nebo málo? Jak se v tuzemsku s mladíky pracuje?
Je těžké začleňovat mladé, protože se česká liga v posledních letech zkvalitnila, šla strmě nahoru. Na druhou stranu tak strmě nahoru nešla česká juniorka. Takže se rozdíl mezi oběma ligami zvětšil. A pro kluky je těžké se s tím srovnat a přizpůsobit se tempu, které extraliga udává.

Juniorská soutěž nemá takovou kvalitu, aby se přiblížila trendu, který má extraliga. Do ní se dostane jen pár top hráčů, jiní odchází do zahraničí, protože šanci v nejvyšší soutěži nedostanou. 

Přesto se ale některým mladým hráčům daří prosazovat v dospělém hokeji. V minulé sezoně došlo k překonání historického rekordu, když hradecký útočník Adam Novotný vstřelil gól v extralize v patnácti letech. Vy ho znáte z osmnáctky. Je to výjimečný talent?
Talent to je, hlavně je fyzicky připraven na to, aby soupeřil s dospělými. Na druhou stranu bych s takto mladými hráči počkal, nechal je rozvíjet, protože všechno má svůj čas. V Hradci ho nakonec v sestavě nenechali, vrátili ho do juniorů, protože bylo ještě brzy. Ale Adam je jako jeden z mála připraven soupeřit s dospělými hráči. Uvidíme, jak se mu bude dařit letos. 

Na rozdíl od dalšího lídra této věkové kategorie Adama Benáka se rozhodl podepsat smlouvu v Hradci. Benák si naopak vyzkouší americkou juniorku. Co je podle vás lepší český hokej?
Pro český hokej by bylo nejlepší, kdyby tito hráči zůstali doma. Zkvalitnili by juniorskou soutěž. V Česku bychom se měli přizpůsobit tomu, abychom víc dbali na rozvoj hokejistů v této kategorii. Aby kluci měli jako mladší členové týmu prostor hrát přesilovky, nasbírat 23 minut za zápas. A třeba bychom odchodům zamezili.

Adam Benák se podle mě rozhodl vzhledem k momentální situaci správně. Loni se ukázalo, že posun do áčka přišel moc brzy, a jeho rozvoj se trochu pozastavil. Teď do toho zase naskočil zpátky, získal sebevědomí, ale stále si myslím, že by pro něj stále bylo na nejvyšší soutěž moc brzy. Takže je dobře, že se bude rozvíjet v nejlepší americké juniorské soutěži. 

Vojtěch Šafář, tob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme