Kateřina Neumannová stihla olympiádu i těhotenství v jednom roce

Lyžařka Kateřina Neumannová je nejen hvězdou končícího roku, ale hned několika posledních let. Co se jí podařilo letos? Na olympiádě v Salt Lake City skončila třetí na volné patnáctce, čtvrtá v kombinaci a stejné místo pomohla vyjet i štafetě na 4x 5 kilometrů. Ve Světovém poháru obsadila celkově druhé místo - třikrát přitom v závodě nejvyšší úrovně zvítězila. V probíhající sezóně ale Kateřinu Neumannovou na lyžařských tratích neuvidíme. V listopadu oznámila, že se jí začátkem léta narodí miminko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | Foto: neumannova.cz

Vstup do sezóny 2001 - 2002 zvládla Kateřina Neumannová famózně a dlouho dokonce vévodila pořadí Světového poháru. Vše také podřídila přípravě na olympiádu a celý národ optimisticky očekával medailovou smršť v jejím podání. Před prvním závodem v Salt Lake City - volnou patnáctkou - Kateřina Neumannová Radiožurnálu řekla: "Samozřejmě, že mi více vyhovují spíše kratší tratě. Patnáctka by teoreticky neměla být moje nejsilnější disciplína. Na startu kažedého závodu mají ale všichni stejný čas. Půdju tedy do závodu naplno." Jedním dechem ale Kateřina Neumannová dodala, že při dalších startech v Salt Lake City by měla mít větší naději na úspěch.

Závod byl napínavý až do poslední chvíle. Kateřina Neumannová nakonec zaostala šest sekund za vítěznou Italkou Belmondovou a pět za druhou Ruskou Lazutinovou. Slavnostní vyhlášení bylo tedy devátého února pro Čechy velice lákavou podívanou. "Ten závod byl hrozně těžkej," nechala se ale hned v cíli slyšet Kateřina Neumannová, "už dlouho se mi patnáctku nepodařilo zajet a je to obrovský výsledek." A ještě v něčem bylo třetí místo důležité: "Do dalších závodů půjdu klidnější a s tím, že z této olympiády už medaili mám a nemůže tak skončit neúspěchem."

Další medaile už sice přímo v Salt Lake City Kateřina Neumannová nezískala, přesto si může bilanci ještě vylepšit. Rusky Lazutinová s Danilovovou totiž dopovaly. Neumannová tak má dostat stříbro z volné patnáctky a v kombinaci se posunout ze 4.té na brozovou příčku. Celý proces se ale po odvolání Rusek stále vleče.

Rok pokračoval standardně. Závěr sezóny, relaxace a příprava na novou. Pak ale osud změnil scénář života Kateřiny Neumannové. Ještě 31. října - den před odletem na závěrečné soustředění - sice tvrdila: "Když už jsem do sezóny šla, chci být určitě na špici. Vrcholem bude mistrovství světa ve Val di Fiemme, kde bych ráda bojovala o nejvyšší příčky." Ve švédské Kiruně ale tréninky omezila a necelý týden před druhým závodem Světového poháru se vrátila domů. Pár dní všichni spekulovali proč, až sama lyžařka oznámila, že je těhotná. Jaké byly její první pocity poté, co testy vše potvrdily? "Samozřejmě to by menší šok, protože jsem s tím tak úplně nepočítala. Musím ale říci, že od prvního okamžiku jsem byla strašně ráda, že se to stalo. Je to také daleko hezčí než jakákoliv medaile, kterou bych mohla v zimě získat. Určitě je ten pocit krásný."

Krásnější by měl přijít ještě začátkem léta, kdy má dítě přijít na svět. A zdá se, že ještě než začne rozum brát, bude cestovat s maminkou na soustředění a závody. Kateřina Neumannová totiž plánuje lyžařský návrat. "Určitě bych nebyla první ani poslední, komu by se to podařilo. Věřím, že se mi povede ještě vrátit na přední pozice světového lyžařského pelotonu."

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme