USA - Česko 3:2. Národní tým na mistrovství světa končí, čtvrtfinále rozhodl Patrick Kane

Čeští hokejisté na mistrovství světa končí. Tým trenéra Jandače sice ve druhé třetině stáhl dvoubrankové manko, jenže tým Spojených států postupuje do semifinále po vítězství 3:2. Vítězové se utkají se Švédskem.

Herning (Aktualizováno: 18:33 17. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cam Atkinson podruhé překonává Pavla Francouze

Cam Atkinson podruhé překonává Pavla Francouze | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Čeští hokejisté nenavázali na čtvrtfinále olympijských her v Kangnungu, kde Američany pod pěti kruhy porazili 3:2. Na mistrovství světa se radovali Američané, po českém vyrovnání rozhodl kapitán Patrick Kane. Tomáš Plekanec po zápase ukončil reprezentační kariéru.

ONLINE: USA - Česko 3:2.

Číst článek

Trenéři národního týmu dlouho tajili, kdo se proti USA postaví do branky, nakonec dali přednost Pavlu Francouzovi už proto, že chytá v opačném gardu, než jsou Američané zvyklí, těm to ale zjevně nevadilo. Už ve druhé minutě trefil Cam Atkinson břevno.

Tým Josefa Jandače měl šanci v přesilové hře po vyloučení Martineze, jenže i v české početní výhodě měl největší šanci Američan, Larkina ale pokryli Francouz s Kubalíkem. Chvíli po návratu Martineze z trestné lavice už ale Pavel Francouz inkasoval. Do útočného pásma se rozjel kapitán USA Patrick Kane a prostřelil českého brankáře ranou okolo lapačky.

Neuběhly ani dvě minuty a bylo ještě hůř. Při jednoduché akci našel Nick Bonino od modré čáry Cama Atkinsona a ten vstřelil bekhendovým blafákem už sedmý gól na turnaji. Úvodní dvacetiminutovka se nepovedla a Češi šli do kabin s dvoubrankovou ztrátou.

Skvělá druhá třetina

Po přestávce se na led vrátil trošku jiný tým, Češi zlepšili pohyb a tlačili se dopředu. Odměny se dočkali za necelých pět minut. Po kombinaci Faksy s Gudasem se do palebné pozice dostal Michal Řepík a z vrcholu kruhu snížil manko na polovinu.

K vyrovnání pomohla týmu Josefa Jandače přesilovka. David Pastrňák na konci 31. minuty od modré čáry trefil přesně čepel hole Martina Nečase, který lehkým usměrněním směru puku srovnal na 2:2.

Zvrat byl blízko. Krejčí jel spolu s Pastrňákem a Skleničkou na jediného obránce, pro přihrávku zvolil svého spoluhráče z Bostonu, ale ten trefil pouze tyč, Faksa zase ve své šanci těsně minul.

Do vedení mohli jít i Američané, Pavel Francouz se ale stihl vrátit do své branky, aby zneškodnil zakončení Cama Atkinsona, po 40 minutách byl stav vyrovnaný.

Rána amerického kapitána

Na začátku 47. minuty měl český tým obrovskou šanci. Radek Faksa ještě hledal Romana Červenku, jenže kapitán před odkrytou brankou střeleckou smůlu neprolomil. Na konci té samé minuty se projevilo staré dobré „nedáš – dostaneš.“ Patrick Kane při průjezdu do útočného pásma posadil Hronka a podruhé v zápase překonal Pavla Francouze.

Americký kapitán pak nastřelil i tyčku, jenže Češi se nevzdali. Při přesilové hře pálili Krejčí s Pastrňákem, jenže puk přes Kinkaida neprotlačili. Gólman týmu USA ukázal rychlou ruku i proti ráně Martina Nečase. Na druhé straně se Francouz musel předvést při šanci Larkina.

Dvě a půl minuty před koncem si Josef Jandač vzal oddychový čas a Francouz už po něm zůstal na střídačce. Jenže Šulák zlomil hokejku a v brance museli zaskakovat Krejčí s Pastrňákem. Bostonské duo sice úřadovalo před vlastní branku, jenže v útočném pásmu se žádný z Čechů neprosadil. Češi prohráli čtvrtfinále 2:3 a z Herningu se vrací do Čech.

 

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Čtvrtfinále (Herning):
ČR - USA 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Řepík (Faksa, Gudas), 31. Nečas (Pastrňák, Hronek) - 11. P. Kane (D. Ryan), 13. Atkinson, (Bonino, J. Gaudreau), 47. P. Kane (D. Ryan). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Kubuš (SR) - McCrank (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 4846.
Sestavy:
ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
USA: Kinkaid - C. Murphy, Butcher, McAvoy, Martinez, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - Thompson, D. Ryan, Coleman. Trenéři: Jeff Blashill, Dan Bylsma a Don Granato.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme